NA DANAŠNJI DAN: ROĐEN KIRK DOUGLAS, EVO ŠTA SE JOŠ DESILO

U Beču 1910. godine umro pisac Laza Kostić, koji je u poeziju unio nove i smjele oblike i obogatio srpski književni jezik novim izrazima. Bio je začetnik srpske avangardne lirike. Njegove pjesme su najviša ostvarenja srpskog romantizma

1594. Rođen švedski kralj Gustav Drugi Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator, čija je protestantska armija u Tridesetogodišnjem ratu nanijela niz poraza rimokatoličkim snagama njemačkog cara Ferdinanda Drugog. U ratu s Rusijom postavio je granicu na Ladoškom jezeru, a poljsku armiju je potukao 1613, 1617. i 1629. i ostvario dominaciju Švedske na Baltiku. Poginuo je u novembru 1632. u bici kod Lützena, u kojoj je njegova vojska potukla armiju njemačkog generala Albrechta Wenzela von Wallensteina.

1608. Rođen engleski pisac John Milton, jedan od najvećih pjesnika svjetske književnosti, izuzetno obrazovan, snažna ličnost visokog morala i veliki mislilac.

1824. U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara porazile su špansku armiju u bici kod Ayacuchoa u Peruu.

1916. Rođen američki filmski glumac ruskog porijekla Išur Danijelovič, poznat kao Kirk Douglas, koji se proslavio ulogama nervoznih, ambicioznih i grubih tipova.

1917. Turske trupe predale su u Prvom svjetskom ratu Britancima Jerusalem, koji je pod turskom dominacijom bio od 1517.

1929. Rođen američki filmski režiser i glumac John Nicholas Cassavetes, vodeći predstavnik njujorške škole, nezavisne produkcije koja se kritički intoniranim filmovima suprotstavljala holivudskim standardima.

1941. Kina u Drugom svjetskom ratu objavila rat Japanu, Njemačkoj i Italiji.

1953. U Christopheru u Illinoisu rođen John Malkovich, američki filmski glumac.

1961. Afrička država Tanganjika stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Juliusom Nyerereom. Istog dana 1962. postala je republika.

1985. Bivši predsjednik Argentine, general Jorge Rafael Videla osuđen je na doživotnu robiju zbog otmica, mučenja i ubistva oko 9.000 ljudi tokom “prljavog rata”, koji su protiv gradske gerile i političkih protivnika od 1976. do 1982. vodile tri vojne hunte. Na istu kaznu je osuđen član vojne hunte, admiral Emilio Massera, a Videlin nasljednik, general Roberto Viola, na 17 godina zatvora.

1990. Na predsjedničkim izborima u Poljskoj pobijedio je Lech Walesa. Tokom 80-ih godina nalazio se na čelu sindikata Solidarnost, koji je svojim djelovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj. Bio je jedan od simbola mirnog otpora komunizmu.

1992. Poštujući sankcije UN-a protiv SFRJ, Svjetska fudbalska federacija zabranila je jugoslovenskoj reprezentaciji da učestvuje na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u SAD-u 1994.

1994. Partija Sinn Fein, političko krilo Irske republikanske armije, prvi put poslije 70 godina počela mirovne razgovore sa britanskom vladom.

2002. Indonezijska vlada i predstavnici oslobodilačkog pokreta Aceh potpisali primirje s ciljem okončanja sukoba koji su 26 godina potresali provinciju Aceh, a u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

2006. U požaru u dispanzeru za odvikavanje od narkotika, u južnom dijelu Moskve, stradale 43 pacijentkinje i dvije medicinske sestre.

2010. U San Diegu umro poznati džez-saksofonista James Moody, koji je snimio više od 50 solo albuma i svirao s poznatim džez-muzičarima Dizzyjem Gillespiejem, Quincyjem Jonesom i Lionelom Hamptonom.

2010. Umro jedan od najistaknutijih italijanskih modnih kreatora Fausto Sarli, koji je kreirao za zvijezde italijanskog filma i televizije, a bio je čuven i po kolekciji vjenčanica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE