NA DANAŠNJI DAN UMRO DAVID BOWIE

1917. Umro Frederick Cody, poznat kao Buffalo Bill, poštanski jahač Pony Expresa, vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca, profesionalni lovac na bivole i bizone.

1920. U Genevi je izabrano Vijeće Lige naroda koje su činili Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija. Kasnije su članice Vijeća postale Njemačka i SSSR. Zbog političkog neuspjeha Liga naroda je prestala da postoji 1939, mada je formalno ukinuta 1946, kada je u Londonu održana prva sjednica Generalne skupštine UN-a.

1922. Arthur Griffith je postao prvi predsjednik Irske poslije sticanja nezavisnosti te zemlje od Velike Britanije.

1934. U Njemačkoj je pogubljen Marinus van der Lubbe, nakon što je proglašen krivim za potpaljivanje Reichstaga 27. februara 1933.

1971. Umrla francuska modna kreatorka Gabrielle Coco Chanel, jedna od najčuvenijih u 20. vijeku koja je gotovo šest decenija suvereno vladala visokom pariskom modom. Portretirana je na filmu i u kazalištu.

1996. Izrael je pustio iz zatvora stotine Palestinaca, nekoliko dana uoči prvih palestinskih nacionalnih izbora u Gazi i na Zapadnoj obali.

1997. Tokom antivladinih protesta u Sofiji demonstranti su probili policijski kordon, upali u zgradu parlamenta i demolirali je.

2001. Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić dobrovoljno se predala Međunarodnom sudu u Haagu, pred kojim je optužena za genocid i druge zločine počinjene 1991 – 1992. tokom rata u BiH. Nakon priznanja krivice osuđena je 27. februara 2003. na 11 godina zatvora i upućena na izdržavanje kazne u Švedsku. Na slobodi je od kraja 2009. nakon dvije trećine odležane robije.

2002. Izraelski tenkovi i buldožeri sravnili 73 palestinske kuće u Rafi, nakon napada naoružanih Palestinaca na izraelske vojnike.

2005. Viktoru Juščenku je potvrđena pobjeda na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Njegovom pobjedom je omogućena promjena vlasti koju je njegov protivkandidat, premijer Viktor Janukovič nazvao revolucijom.

2007. Umro italijanski filmski producent Carlo Ponti, koji je radio sa nizom najpoznatijih reditelja, kao što su Federico Fellini, Jean-Luc Godard i David Lean. Tokom karijere bio je producent više od 260 filmova.

2009. Umro Georges Cravenne, tvorac najveće francuske filmske nagrade Cezar.

2016. U New Yorku umro David Bowie (rođen kao David Robert Jones), bio je britanski rock glazbenik, skladatelj, glazbeni producent, aranžer i glumac. Glazbeno je bio aktivan punih pet decenija, sklon mijenjanju stila i imidža.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAKO SU GLASALI VELIKI CENTRI U HRVATSKOJ: KO JE VLADAR ZAGREBA,...

0
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su u srijedu, a prema 99 posto prebrojanih glasova najviše mandata osvojio je HDZ. Ipak, ukoliko se pogledaju veliki gradovi, jasno je kako je politička scena u Hrvatskoj i više nego podijeljena.