NA DANAŠNJI DAN: VIŠE OD 400 RUDARA POGINULO PRILIKOM EKSPLOZIJE U RUDNIKU

Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki 1927. godine isključen iz Komunističke partije. Trocki je potom protjeran iz SSSR-a i ubijen u Meksiku 1940. po Staljinovom nalogu

1571 – Rođen njemački astronom, matematičar i fizičar Johannes Kepler, koji je s tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.

1822 – Rođen francuski hemičar i biolog Louis Pasteur, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra. Otkrio je postupak konzerviranja hrane, koji je kasnije nazvan pasterizacija. Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju i organizovao 1888. institut, nazvan njegovim imenom.

1831 – Engleski prirodnjak Charles Darwin isplovio brodom Beagle iz Plymoutha i započeo petogodišnju naučnu ekspediciju.

1945 – U Washingtonu je osnovan Međunarodni monetarni fond. Pravilnik o radu Fonda izradila je monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje UN-a, koju je u ljeto 1944. u Bretton Woodsu sazvao predsjednik SAD-a Franklin Roosevelt.

1949 – Holandska kraljica Julijana potpisala dokument kojim je Indonezija dobila suverenitet poslije tri vijeka holandske kolonijalne uprave. Za prvog predsjednika Indonezije izabran je Ahmed Sukarno, vođa oslobodilačkog pokreta.

1975 – Više od 400 rudara poginulo prilikom eksplozije u rudniku uglja u Časnali u indijskoj državi Bihar.

1978 – Umro alžirski državnik Huari Bumedijen, predsjednik Alžira od juna 1965, kada je državnim udarom oborio s vlasti Ahmeda Ben Belu.

1979 – Afganistanski predsjednik Hafizula Amin pogubljen poslije državnog udara koji su podržale sovjetske trupe ušavši dva dana ranije u Afganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR-a izvan zemalja Varšavskog pakta.

1985 – U istovremenim napadima palestinskih terorista na putnike ispred šaltera izraelske aviokompanije El Al na aerodromima u Rimu i Beču ubijeno 16 ljudi, među kojima i jedan napadač, a ranjeno je više od 100.

1989 – Egipat i Sirija poslije 12 godina prekida obnovili pune diplomatske odnose.

1995 – Francuska je izvršila petu u seriji nuklearnih proba u Južnom Pacifiku, što je izazvalo osude širom svijeta.

1996 – U Ruandi počelo prvo suđenje za genocid učesnicima masakra nad 800.000 pripadnika plemena Tutsa 1994.

1998 – Na sjeveru Kosova, nakon kratkotrajnog primirja, obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbjednosti i kosovskih Albanaca.

1998 – Irak je saopštio da ne priznaje zone zabranjenog leta, koje je poslije Zalivskog rata 1991. Zapad uspostavio iznad sjevera i juga te zemlje i počeo seriju sukoba s američkim snagama.

2002 – U bombaškom napadu čečenskih pobunjenika, bombaša samoubica, na zgradu lokalnih vlasti u Groznom, poginule 63, a povrijeđeno 178 osoba, od siline detonacije srušena je kompletna zgrada.

2004 – Umrla Susan Sontag, američka književnica i kritičarka. Briljirala je istovremeno kao autorica ljubavnog romana, isticala se kao prvorazredna esejistkinja i bila priznata kao mislilac.

2006 – Umro francuski tekstopisac Pierre Delanoë, koji je pisao za slavne francuske pjevače, od Edith Piaf i Charlesa Aznavoura do rokera Johnnyja Hallydaya.

2007 – U samoubilačkom napadu u predgrađu Islamabada ubijena bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Bhutto, nakon predizbornog mitinga u gradu Rawalpindiju. U napadu je poginulo još 20 ljudi.

2016 – U Los Angelesu umrla Carrie Fisher, američka glumica (princeza Leia u filmovima “Zvjezdani ratovi”).

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE