NA POTEZU NSBIH: VELIČANJE RATNOG ZLOČINCA PRALJKA NAJSTROŽIJE KAZNITI

Osamanesto kolo Premijer lige, nažalost, obilježile su skandalozne poruke podrške osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku od strane navijača Zrinjskog i Širokog Brijega.

Bosanskohercegovačka sportska borilišta još uvijek su mjesta sa kojih, oni koji sebe vole nazivati navijačima, šalju poruke podrške osuđenim ratnim zločinicima.

I nažalost, država, a ni savezi, u ovom slučaju fudbalski, nisu se uspjeli izboriti sa tom negativnom pojavom, iako možemo slobodno reći, imaju asa u rukavu, no s druge strane vjerovatno nemaju želju da to učine.

Jučerašnje i današnje poruke podrške Slobodanu Praljku, osuđenom ratnom zločincu, iz Mostara i Širokog Brijega, nisu ništa novo, odnosno navijači Zrinjskog i Širokog Brijega su i ranije činili isto.

Blage kazne od strane Fudbalskog saveza, kao i nereagiranje državnih nadležnih organa, su zapravo vjetar u leđa svima onima koji sportska borilišta koriste u neke druge svrhe.

A, može, ukoliko to doista i želi, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, oštrijim kaznama, ako ništa drugo, onda i klubove natjerati na bolju organizaciju meča. Ima Savez sve u svojim rukama, pa i to da sudijama i ostalim službenim licima naredi da u slučaju podrške ratnim zločincima odmah prekidaju meč ili ga uopšte ne počinju, ukoliko se transparenti podrške pojave prije prvog sudijskog zvižduka.

Upozorenja od strane službenih spikera po zahtjevu službenih lica su u najmanju ruku licemjerna i vrijeđaju ljudsku inteligenciju. Spiker upozori, skandalozno ponašanje se nastavi i nikom ništa. Zamislite da na Old Traffordu se negdje pojavi svastika (nacistički simbol), te da nakon upozorenja službenog spikera utakmica bude nastavljena, a zloglasni nacistički simbol na istom mjestu. Vrijeđanje zdravog razuma.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sasvim sigurno će kazniti Zrinjski i Široki Brijeg, no pitanje je da li će se ovi slučajevi okarakterisati kao teži ili ponavljajući prekršaji jer su navijači Zrinjskog, a i Širokog Brijega ranije veličali ratne zločince zbog čega su i kažnjavani.

Ukoliko to ne bude slučaj, kazne će ponovo biti simbolične, ovi što šalju skandalozne poruke sa tribina će dobiti vjetar u leđa, a klubovi će se osloboditi bilo kakve odgovornosti, piše SportSport.ba.

U nastavku pogledajte šta kaže Disciplnski pravilnik u članu 80. (Rasizam i drugi oblici diskriminacije)

(1) Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera, biće kažnjen:

a) igrač, zabranom igranja od 3 do 9 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 do 6 mjeseci i novčanomkaznom od 1.000 KM do 3.000 KM,
c) klub, novčanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM.

(2)Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana ponovi ili se okvalifikuje kao teži prekršaj, biće kažnjen:

a) igrač, zabranom igranja od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM
c) klub, novčanom kaznom od 10.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

(3) Kao teži prekršaj smatraće se, naročito, ako je počinjen zajedno od strane dva ili više igrača, zajedno sa sportskim radnicima, članovima kluba, gledaocima i slično.

(4) Gledaocu, kome se utvrdi odgovornost za prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana, biće izrećena mjera zabrane ulaska na bilo koji stadion.

(5) Ako gledalac na utakmici ili javnoj utakmici pokazuju natpise i simbole koji javno vrijeđaju ljudsko dostojanstvo po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počine neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuju vidove ekstremističke ideološke propagande, klub za kojeg gledaoci navijaju biće kažnjen novčanom kaznom od 3.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.