NA SJEVERU HRVATSKE OTROVANO 17,5 MILIONA PČELA!

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se novi pomor pčela, a otrovano je oko 17,5 miliona jedinki, rekao je u utorak predsjednik međimurske Udruge pčelara 'Agacija' Željko Trupković, koji smatra da je uzrok tome upotreba pesticida i insekticida.

Novi se pomor pčela u Međimurskoj županiji dogodio nepune dvije godine nakon što su u pet naselja u Međimurju uginuli desetci miliona pčela.

Prema trenutno prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 350 košnica, a Trupković smatra da uzrok nisu bolesti pčela.

  • U ovo vrijeme najpoznatije bolesti pčela, a to su varroa i američka gnjiloća, nemaju veze s time. Mislim da nema što drugo biti uzrok, nego pesticidi – dodao je.

Smatra da tako veliku štetu nisu napravili samo voćari upotrebom insekticida, nego daleko većim dijelom poljoprivrednici neadekvatnom i nepravilnom upotrebom pesticida kod tretiranja uljane repice.

Trupković je dodao da proizvođači uljane repice imaju na raspolaganju sve manje insekticida koji su, ocijenio je, većinom neefikasni.

  • Pitanje je ide li neko u tom slučaju, pošto nema odgovarajući pesticid, za nečim ilegalnim. Može se i to dogoditi, nadam se da će analize to utvrditi jer su navodno uzroci uzeti – rekao je predsjednik međimurskih pčelara.

Među pčelarima koji su pretrpjeli veliku štetu je Ervin Grabant iz Preloga, koji ima 51 košnicu, a u njima pčele još uvijek ugibaju.

  • To će trajati još nekoliko dana, a sad su ih počele i ose ubijati i moglo bi se dogoditi da sve ode do kraja. Za mene je ovo stvarno katastrofa i nije riječ samo o novcu – kazao je Grabant dodavši da je najgore od svega što neće biti meda.

Prema Grabantovim riječima, jedno pčelinje društvo košta 100 eura, košnica dodatnih 50 eura, a ako je dobra paša, dobije se 40-50 kilograma meda po košnici. Kada se sve zbroji, ukupna bi šteta mogla biti veća od 200.000 kuna, javlja Hina.

  • Valjda će ljudi shvatiti da ako nestane pčela, u roku od tri godine nema života na Zemlji, a ovdje nisu stradale samo pčele, nego su stradali i kukci koji oprašuju – naglasio je Grabant.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE