NA SVIJETU IH JE 20, SVAKI OD NJIH IMA MOĆ DA DONESE APOKALIPSU: SUPERVULKANI ĆE BITI NAŠ KRAJ

Ako dođe do erupcije supervulkana Caldera Yellowstone, to bi moglo ubiti oko pet milijardi ljudi, upozoravaju naučnici. Ni Evropa nije sigurna, u blizini Napulja nalazi se supervulkan koji bi uništio kontinent. . .

Kad naučnici razgovaraju o potencijalnim scenarijima apokalipse, iz njihovih riječi možemo ih podijeliti u dvije kategorije. Prvi vjeruju kako će naš kraj doći zbog sunca ili sudara s asteroidom, dok drugi vjeruju kako bi nam prije toga mogla presuditi erupcija supervulkana.

Na svijetu ih postoji ukupno 20, a svaki od njih, smatraju naučnici, potencijalno ima moć donijeti na svijet novu kataklizmu koja bi mogla biti kraj čovječanstva.

  • Već su nekoliko puta eruptirali u našoj prošlosti i svaki put bi izbrisali dosta života s naše planete. Nazivamo ih tako jer, prema ljestvici mjerenja erupcije, spadaju u kategoriju osam. Najdestruktivniju kategoriju – objasnili su naučnici za britanski Express.

Ovisi koga od naučnika pitate, razdoblja erupcije se uvelike razlikuju. Prema nekima, erupcija supervulkana prijeti našem planetu svakih 45.000 do 714.000 godina, dok drugi govore kako je brojka puno manja, te da je razmak ‘samo’ između 5700 i 17.200 godina.

Najmoćniji od svih supervulkana je Caldera Yellowstone, naučna istraživanja govore kako ovaj vulkan eruptira u prosjeku svakih milion godina, a zadnju erupciju imao je prije nekih 700.000 godina. Prema raznim istraživanjima, erupcija ovog vulkana momentalno bi ubila oko 90.000 ljudi, dok bi dvije trećine teritorija SAD-a postale trajno nenaseljive.

Posljedice erupcije blokirale bi sunčane zrake i uslijedila bi nuklearna zima. Poljoprivreda bi bila uništena, raspale bi se elektroenergetske mreže. Bez sunčeve svjetlosti, bez topline i bez hrane nastupio bi sveopći pomor života na Zemlji, pa tako i ljudi. Kako navodi novinar i istraživač Bryan Walsh u svojoj knjizi “End of times”, izvještaj Evropske zaklade za nauke o ekstremnim geološkim opasnostima iz 2015. godine nazvao je to što bi se moglo dogoditi “najvećom katastrofom od početka civiliziranog života na Zemlji”. Naučnik Jerzy Żaba, geolog sa Univerziteta u Šleskoj u Katowicama, izjavio je kako bi ova erupcija ubila oko pet milijardi ljudi.

Walsh je dodao i da se “stručnjaci za rizik opstanka čovječanstva u velikoj mjeri slažu da su supervulkani – kojih je širom planeta raspoređeno 20 – prirodna prijetnja koja predstavlja najveću vjerojatnost nestanka čovječanstva”

Što se tiče Evrope, za nas je najopasniji supervulkan Campi Flegrei kod Napulja. Najsigurnije mjesto na svijetu, ako stvarno dođe, ili kad stvarno dođe, do erupcije jednog supervulkana bilo bi negdje u srcu Rusije, koja je najudaljenija od svih poznatih lokacija ove vrste vulkana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE