NA UKC TUZLA USPJEŠNO URAĐENE DVIJE TRANSPLANTACIJE KOŠTANE SRŽI

Na Univezitetskom kliničkom centru Tuzla u posljednje dvije sedmice urađene su dvije transplantacije koštane srži.

Obje operacije uspješno su okončane zahvaljujući stručnosti transplantacionog tima.

  • Transplantacija koštane srži ili matične ćelije hematopoeze je najkomplikovaniji, visoko specijalizovani modalitet liječenja koji poznaje savremena medicina – pojasnila je načelnica Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Aida Arnautović Čustović.

Njen tim je u protekle dvije sedmice liječio dva pacijenta na taj način.

  • Ove godine smo prvog pacijenta transplantirali. Obolio je od multiplog mijeloma, liječen je kod nas godinu dana kad su se stekli uslovi za ferezu, prikupljanje ćelija to smo iskoristili i u januaru mu uradili. U petak, 15. dan od transplantacije pacijent se oporavio i pušten je kući – kazala je Arnautović Čustović.

Također i drugom pacijentu je uspješno urađena transplantacija i stabilan je.

Tuzla je jedini klinički centar u BiH koji radi transplantaciju koštane srži kod pacijenata kojima je potreban donor matičnih ćelija.

  • Međutim, naš problem je što mi nemamo ministarstvo zdravlja na nivou države i što mi kao takvi ne možemo potraživati od internacionalnog registra donore. Tako ne možemo ni ponuditi jer znači nemamo registra dobrovoljnih davaoca matične ćelije – istakla je  Arnautović Čustović.

Pacijenti  koji ne nađu 100 posto podudarnog donora operaciji se moraju podvrgnuti van granica BiH. Još jedan od problema je i to što su hematološka dijagnostika i terapija  izuzetno skupi pa se tako mnogi lijekovi odobravaju na nivou Federalnog fonda solidarnosti, a za lijekove, koji se ne nađu na spisku, pacijenti moraju sami osigurati novac.

  • Ni jedan doktor ne može samostalno liječiti malignu bolest bila ona hematološka, nehematološka to se liječi konzilijarno onda mi naravno stručno i preporučimo lijek. Međutim, mnogi pacijenti kupuju lijekove jer nisu ti lijekovi na listi i kad ne dobiju lijek idu na listu čekanja što je nonsens da pacijent koji boluju od malignih bolesti budu na listi čekanja – rekla je Arnautović Čustović.

Lijekovi  koštaju i na desetine hiljada maraka, posljednji  lijek ACETRIS kojim se liječi hodžkinov limfom i neki oblici nonhodžkin limfoma koštaju oko 200.000 KM. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.