NAČELNIK BUŽIMA ZA HAYAT.BA: ČASNO NOSIM PREZIME NANIĆ, RAHMETLI GENERAL I 505. VITEŠKA BRIGADA ĆE DOBITI MUZEJ KAKAV ZASLUŽUJU

Danas se navršava tužna 27. godišnjica pogibije rahmetli generala Izeta Nanića, komandanta 505. viteške bužimske brigade Petog korpusa Armije RBiH i dobitnika najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Herojski Bužim je tokom četiri godine uspješno i uz velike žrtve odolijevao napadima višestrukog agresora, odnosno pripadnika Vojske RSK, VRS, Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, jedinica srbijanskog SDB-a i domaćih izdajnika iz APZB pod vodstvom zločinca Fikreta Abdića.

Upravo je sjećanje na lik i djelo rahmetli komandanta Nanića povod da ovaj tekst posvetimo kulturi sjećanja na herojske i odsudne dane za našu domovinu.

Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim, za Hayat.ba je govorio o bremenu nošenja prezimena Nanić i odnosu lokalne vlasti prema obilježavanju značajnih datuma iz perioda agresije i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Kako kaže, nositi prezime Nanić je čast, ali istovremeno i obaveza.

  • Nikada nisam isticao da smo, pored zajedničkog prezimena, ja i rahmetli general Nanić rođeni na isti datum – 4. oktobra. S te strane mi je još veća draž i ponos što nosimo isto prezime. To je ujedno i obaveza i poteškoća da se održi časnim prezime generala Nanića – kazao nam je načelnik Nanić.

Ističe da je Bužim primjer dostojanstvenog obilježavanja značajnih datuma iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

  • Bužim je primjer na koji način treba da se obilježavaju briljantne pobjede Armije RBiH. S obzirom na to da smo u julu obilježavali stradanja bošnjačkog naroda u Srebrenici, Prijedoru i ostalim stratištima, avgust možemo nazvati mjesecom pobjeda, kada mlađim naraštajima prenosimo istinu o pobjedama i viteštvu iskazanom tokom oslobađanja brojnih bh. gradova iz avgusta 1995. godine. Bužim je sinonim pobjeda i dostojanstvenog obilježavanja postignuća hrabrih bužimskih vitezova. Mogu kazati da se ljubav prema generalu Naniću prenosi iz godine u godinu na mlađe generacije. Danas smo obilježili manifestaciju ‘Put bužimskih vitezova’ uz učešće 700 do 800 mladih koji su prošli putem naših bužimskih vitezova. Lokalna vlast je proteklih 27 godina davala doprinos obilježavanju ove manifestacije. No, bez obzira na sve, ako ne postoji ljubav u narodu, onda ne bi bilo smisla oranizovati. Nama je posebno drago da imamo za koga organizovati ovakve događaje, posebno jer svaki puta budu masovno popraćeni – ističe načelnik Nanić.

Započete su aktivnosti na izgradnji Muzeja 505. viteške bužimske brigade. Načelnik Nanić je za Hayat.ba otkrio u kojoj se fazi nalazi projekat.

  • Hvala Bogu, sa porodicom rahmetli generala po preuzimanju mandata uspio sam postići dogovor u vezi lokacije za izgradnju Muzeja 505. viteške bužimske brigade. To će biti u neposrednoj blizini Turbeta rahmetli generala Nanića. Napravit ćemo spomen-kompleks kakav zaslužuju general Nanić i 505. viteška bužimska brigada. Nakon što je izrađen projekat, on je poslat na reviziju, odnosno korekcije koje su nam oduzele nekih šest do sedam mjeseci. U narednih 10 dana očekujemo pozitivno mišljenje revizije o projektu, kako bismo krenuli u realizaciju izgradnje Muzeja. Mogu kazati da su se u njegovu izgradnju uključile brojne institucije koje su pokazale da stoje iza Armije RBiH. Nadamo se da će u skorije vrijeme doći do realizacije projekta. Iako smo imali namjeru da naše ‘Slobodarske dane’ otvorimo na kamenu temeljcu kod Trubeta generala Nanića, ispriječile su se administrativne procedure, ali to nas neće pokolebati – zaključio je načelnik Nanić.

(M. Imamović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA DODIKOV MITING STIGLI I AUTOBUSI I IZ SRBIJE: OKUPLJENI VELIČAJU...

0
Na banjalučkom Trgu Krajine u 18 sati počeo je miting za koji rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta RS kaže da je organizovan kao "odgovor na pokrenutu rezoluciju o Srebrenici u UN".