NAČELNIK TRAVNIKA KENAN DAUTOVIĆ ZA HAYAT: IMAMO RAZLOGA BITI PONOSNI NA SVOJ GRAD!

Travnik je nekada bio glavni grad bosanskog pašaluka, a o tim vremenima za Hayat je govorio Kenan Dautović, načelnik ovog grada.

Kako priča, tvrđava koja više od 500 godina čuva ovaj grad, pripadala je srednjovjekovnom Bosanskom kraljevstvu, što govori o bogatoj historiji Travnika.

  • Imamo razloga biti ponosni i to želimo promovirati. Travničani imaju običaj reći da je Travnik poslije Sarajeva jedini pravi glavni grad BiH, imajući u vidu status centra bosanskog pašaluka koji je imao tokom Osmanskog carstva. Prvi francuski konzulat u Travniku osnovan je za vrijeme Napoleona I – istakao je Dautović.
Hayat

Komentarišući lik i djelo Ive Andrića, Dautović kaže da je nepobitno bio Travničanin i veliki književnik.

  • Travničani su pragmatični i dok traje borba čiji je Ivo Andrić, mi smatramo da je on dobio Nobelovu nagradu za književni izričaj, a ne teme kojima se bavio. Neupitno je da je rođeni Travničanin. Travnička hronika kojom je opisao naš grad imala je podnaslov Konzulska vremena, što je zanimljiva poveznica i inspiracija sa današnjom manifestacijom koja će postati tradicionalna. Zadovoljstvo je što će Hayat TV biti generalni medijski pokrovitelj manifestacije Dani dijaspore planirane za početak avgusta, u okviru čega će se održati i koncert Halida Bešlića 4. avgusta na stadionu Pirota – zaključio je Dautović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.