NAJBOLJI RECEPT ZA SAVRŠENU DOMAĆU PIZZU: NE MOŽETE JOJ ODOLJETI

Pizza je uvijek praktično i ukusno jelo kojem rijetko ko može odoljeti i odlično je rješenje ako smo u stisci s vremenom, neplanirano nam stižu gosti ili jednostavno želimo slasnu utjehu za kraj radnog dana.

Koliko je pizza omiljena potvrđuje i “modna biblija” Vogue jer su svojevremeno odlučili pronaći idealan recept pa su se obratili slavnom chefu Simoneu Falcu iz poznatog restorana Rossopomodoro.

Pitate li Falca, glavni sastojak dobrog tijesta za pizzu kada ju pripremate kod kuće je obična voda: “Budući da se treba peći dulje nego u restoranu, tijesto za pizzu kod kuće treba sadržavati oko 50 posto vode”.

Nadalje, jako je važno tijesto razvaljati što bolje i što ravnomjernije, a Falco kaže da će na kvalitetu utjecati i pleh na kojem se pizza peče. Trebao bi biti bez rubova pa klasičan lim za pečenje nije poželjan.

Nemate li takav pleh njujorški chef ima rješenje – okrenite lim za pečenje naopako, zagrijavajte ga pećnici oko sat vremena i prije pizze na njega stavite papir za pečenje.

A kada smo kod pećnice, zna se da niti jedna ne može postići visoke temperature kao u restoranu, ali zato ju prije ubacivanja zagrijte do maksimuma.

Sastojci za tijesto:

650 g brašna

350 ml hladne vode

18 g soli

5 g kvasca

Priprema: U vodu stavite sol i pustite oko minute da se rastopi. Zatim dodajte kvasac i umiješajte 4/5 brašna. Miješajte oko tri minute pa dodoajte preostalo brašno i miješajte još 15 minuta. Prekrijte i pustite da odstoji oko pola sata.

Sada predstoji najduži dio posla koji se sastoji od čekanja.

Naime, Falco od ovog tijesta složi četiri jednaka dijela pa ga pušta da odstoji još osam sati prekriveno vlažnom krpom ili umotano u plastičnu foliju. Tako ćete imati tijesto za četiri tanke pizze.

Nadjev: 400 grama umaka od paradajza ili oguljenih paradajza, 1 loptica mozzarelle, sol, maslinovo ulje i par listića bosiljka.

Po želji možete dodati šunku, gljive i sl. Pećnicu zagrijte na otprilike 280 stepeni Celzijevih, a razvaljajte tijesto. Usitnite paradajz ako nemate umak. Mozzarellu narežite na ploške. Složite nadjev i po želji stavite malo soli, maslinova ulja te narezani bosiljak. Pizzu pecite tri minute.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURIZAM PREVAZILAZI BARIJERE – PLODONOSNA SARADNJA ČETIRI BH. PLANINE

0
Sporazum o saradnji četiri ski-centra u BiH - na Jahorini, Ravnoj planini, Bjelašnici i Vlašiću - pokazao se kao plodonosan korak te je dokazao da sportski turizam može da prevaziđe sve barijere.