NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE U ŽURBI PRAVITE DOK KUHATE: OVAKO UNIŠTAVATE JELO!

Koliko god da ste vješti u kuhinji, prilikom spremanja jela u brzini se potkrade neka greška koja može da uništi ukus ručka ili večere.

Stručnjaci otkrivaju koje su najčešće greške koje prave domaćice u pripremi hrane.

  • Ukoliko meso poslije pečenja ne ostavite da odstoji, iscurit će sok, a meso će postati suho i bezukusno.
  • Još jedna velika greška jeste nedovoljno ugrijana rerna ili tiganj.

Ukoliko stavite meso koje prethodno bilo na sobnoj temperaturi u nedovoljno zagrijanu rernu, rizikujete razvoj bakterija. Osim toga, namirnice mogu da se zalijepe za dno ako ih stavite u hladno posuđe.

Zato je najbolje hranu staviti u jako zagrijano ulje na najjačoj vatri, koju ćete potom smanjiti.

  • Ne treba ni kuhati u vodi koja prejako ključa, već pustite da se hrana u loncu lagano krčka. Jako ključanje stvara paru, koja isušuje i uništava proteine u mesu.
  • Za očuvanje boje povrća poput blitve ili zelene boranije najbolje je kratko kuhanje na jakoj vatri i ispiranje ispod mlaza hladne vode.
  • Mnogi će s odstajalog hlheba isheći buđ i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Dok je buđ bezopasan za tvrde namirnice poput sira, paprika ili mrkve, stvara veliku opasnost kod jogurta, sira i hljeba.
  • Preskakanje ispiranja tjestenine i nije velika greška, ali uništava ukus i prirodan skrob koji će zgusnuti sos koji poslužujete s testeninom. Najčešće se ispira testenina koja se priprema kao hladna salata.
  • Kod pečenja mesa bitna je debljina komada i temperatura na kojoj se peče. Naime, na previsokim temperaturama proteini se stiskaju, pa meso postaje žilavo. Stoga, bolje ga pecite duže na manjoj temperaturi nego kratko na visokoj.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAKO POBIJEDITI ŽELJU ZA SLATKIM?

0
Prevelik unos šećera može rezultirati manjkom energije, glavoboljom, viškom kilograma te poteškoćama sa spavanjem, a neobična 'nuspojava' su i kasnije pojačane želje za još nečim slatkim.