Sastojci:
- 1.1 kg brašna
- 500 ml mlijeka
- 300 ml ulja
- 2 jaja
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 50 grama svježeg kvasca
- 1 jaje (za premazivanje)
- susam za posipanje
- 1 margarin
- U mlako mlijeko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera i ostavite da nadođe.
- U vanglicu sjediniti ulje, jaja, šećer i so, a onda dodajte i mlijeko sa nadošlim kvascem.
- Dodajte brašno i zamijesite tjesto, pa ostavite 30 minuta na toplom mjestu da nadođe.
- Nadošlo tijesto podijelite na tri djela, te svaki dio posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm.
- Nožem isjecite na 12 dijelova ili 16 ako želite manje kiflice.
- Margarin (50 grama) istopite i pomoću četkice premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice.
- Slažite na tepsiju na koji ste prije toga izrendali margarin (oko 75 gr) i ostavite još 30 minuta na toplom mjestu.
- Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom.
- Po želji na svaku kiflicu možete dodati i malo parče margarina.
- Pecite kiflice u zagrejanoj rerni na 200 Celzijusa oko 18-20 minuta.