NAJMOĆNIJA GRICKALICA NA SVIJETU: BRZO ZASITI, A OD NJE SE PRAVE I BRAŠNO I ULJE

Danas se kikiriki uzgaja gotovo svuda u svijetu i predstavlja jednu od petnaest vodećih svjetskih prehrambenih kultura.

Brašno od kikirikija

Od izmrvljenog i odmašćenog ploda kikirikija pravi se brašno. U procesu izrade brašna koristi se pečeni kikiriki, koji se usitni u pastu i onda se istisne ulje.

Rafinisanjem mase kikirikija koja je preostala nakon što je ulje istisnuto nastaje brašno.

S obzirom na njegov kvalitet i nivo uklonjene masnoće, kikirikijevo brašno u svom sastavu može da sadrži i preko 50% proteina.

Odmašćeno brašno od kikirikija ima široku primjenu u kulinarstvu. Koristi se kao dodatak za pravljenje hljeba i drugih peciva, za pravljenje kolača, makarona, palačinki i pudinga. Takođe, koristi se u pripremi sladoleda.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE