NAJMOĆNIJE KOMBINACIJE LJUTIH ZAČINA: ZAŠTO TREBA JESTI CRNI I BIJELI LUK?

Istraživanja pokazuju da se začinjene kuhinje nekih kultura i naroda nisu razvile samo zbog ukusa, nego i zbog antibiotičkih svojstava začina. Ljuti začini sa antibiotskim dejstvom koji uništavaju bakterije nalaze se i u našoj tradicionalnoj kuhinji.

Crni i bijeli luk – ljuti začini sa antibiotskim dejstvom

Prema naučnim istraživanjima, crni i bijeli luk, piment i origano sadrže moćne antibakterijske sastojke i predstavljaju začine sa najjačim antibiotičkim svojstvima. Ti začini su uništili svih 30 mikroorganizama protiv kojih su testirani, uključujući ešerihiju koli i salmonelu, dvije bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Naučnici su utvrdili da su se antibiotički sastojci u biljkama razvili kao odbrambeni mehanizam protiv napadača – gljiva, bakterija i insekata. Ovi sporedni sastojci nisu presudni za bazični metabolizam biljke, ali doprinose njenoj aromi i rezultat su evolucionog procesa odgovornog za njenu zaštitu. Upravo u istu svrhu i mi koristimo biljke u našim receptima, jer djeluju kao antibiotici.

Istražujući koji ljuti začini djeluju kao antibiotici, naučnici su također utvrdili da postoji direktna veza između klime i količine začina koja se koristi u kuhinjama nekih kultura. Začinjena kuhinja obično asocira na zemlje toplih krajeva i sadrži velike količine crnog i bijelog luka. To je zbog toga što se namirnice u tim krajevima brže kvare, a ljuti začini djeluju kao antibiotici i to sprječavaju. U ovim kuhinjama su također česti sastojci hrane feferone i druge ljute paprike. Utvrđeno je da kapsaicin iz ljute paprike ubija i do 75 posto bakterija u laboratorijskim testovima.

Više začina – manje trovanja hranom

Analizom upotrebe začina u pojedinim zemljama, otkriveno je da se ljuti začini sa antibiotskim dejstvom obično koriste u predjelima tople klime Tajlanda i Indije. Manje se koriste, ili čak nikako, u hladnim krajevima, kao što su Norveška i Švedska.

Od preko 80 posto recepata indijske kuhinje, u skoro svakom se koriste crni i bijeli luk, đumbir i paprika. Nasuprot tome, norveški recepti sadrže uglavnom crni i bijeli biber, a začini se koriste tek sporadično, dok se ljuta paprika gotovo i ne koristi.

Istraživači su uporedili stopu trovanja hranom u Japanu i Koreji, zemljama sa sličnom klimom. U Japanu je u periodu istraživanja između 1971. i 1990. godine prijavljeno blizu 30 slučajeva trovanja hranom na 100.000 ljudi, naspram samo 3 slučaja na isti broj ljudi u Koreji. Uslijedio je zaključak da je manja stopa trovanja u Koreji vjerovatno rezultat njihove začinjene kuhinje, za razliku od blagog ukusa japanske hrane. Takođe je utvrđeno koji začini nemaju jaku antibiotičku moć. Začini koji ubijaju samo 25 posto bakterija u testovima jesu crni i bijeli biber, đumbir, celer i sok od limuna.

Najmoćnije mješavine začina

Mada se začini koriste prije svega da daju ukus hrani, njihova svrha je i da očiste hranu od patogena. Zahvaljujući ljutim začinima sa antibiotskim dejstvom postajemo manje podložni bolestima. Ispostavilo se da važi pravilo “što začinjenije, to bolje”. Naučnici su otkrili da se kombinacijom biljaka dobija moćniji antibiotički efekat nego kada se one koriste pojedinačno.

U našoj kuhinji uobičajena je upotreba crnog i bijelog luka i crvene paprike. Ovi ljuti začini djeluju kao antibiotici, ali da biste dobili jednu od najmoćnijih kombinacija pomešajte crvenu papriku, crni i bijeli luk, origano i kim. Druga dobitna kombinacija sadrži biber, cimet, komorač i karanfilić. Ovim mješavinama možete dodati i crni i bijeli biber i sok od limuna, jer oni povećavaju efikasnost drugih začina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE