NAJRIGOROZNIJE MJERE DO SADA: ULAZAK NA MISU SAMO UZ COVID-POTVRDU

Zbog teške epidemiološke situacije slovenska vlada je jučer uvela nove mjere, no nije se odlučila za 14-dnevno zatvaranje, kako su predlagali epidemiolozi.

Mjere između ostalog propisuju širu primjenu covid-potvrda uz predočenje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada klubova i diskoteka.

Određeno je i češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabranu većih javnih okupljanja i druge restrikcije.

BISKUPI: ULAZAK NA MISU SAMO UZ COVID-POTVRDU

Nakon objava novih mjera oglasili su se i slovenski katolički biskupi. Oni su jučer objavili popis mjera koje vjernici moraju poštovati ako žele sudjelovati na misi i drugim vjerskim obredima. 

Svi stariji od 12 godina moraju zadovoljiti PCT uvjet, odnosno moraju biti vakcinisani, testirani ili imati potvrdu da su preboljeli virus.

Djeca mlađa od 12 godina ne moraju imati covid-potvrde, ali se od roditelja traži da ih testiraju brzim testom.

Na vratima crkve mora biti istaknuta obavijest o covid-potvrdama, a vjernike na ulazu mora kontrolirati župnik ili osoba koju on ovlasti.

Svećenici i druge osobe koje sudjeluju u bogoslužju također moraju ispunjavati iste mjere. Ako nisu vakcinisani ili nisu preboljeli covid, moraju imati negativan test koji nije stariji od 48 sati.

OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKE, ČAK I ZA ČLANOVE ZBORA 

Razmak između vjernika na misi mora biti najmanje 1.5 metara, osim među osobama iz zajedničkog kućanstva.

Obavezna je uporaba kirurške ili FPP2 maske, a maske od tkanine nisu dozvoljene. Obavezno je redovito prozračivanje crkve, kao i dezinfekcija ruku.

U crkvama je dopušteno zborno pjevanje, ali pjevači moraju nositi masku i održavati razmak od 1.5 metara.

Ista pravila kao i za misu vrijede za pohađanje vjeronauka, vjerskih seminara i kurseva.

Učenici stariji od 12 godina također moraju imati covid-potvrde. Za ulazak na misu im se neće priznati potvrda o negativnom brzom testu, koji je nevakcinisanim učenicima u Sloveniji potreban za ulazak u školu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.