NAJVEĆA SANTA LEDA NA SVIJETU ODVOJILA SE OD POVRŠINE ANTARKTIKA

Ogromna santa leda, površine 4.320 kvadratnih kilometara, odlomila se od ledene plohe na Antarktiku i pluta morem Weddell, objavila je jučer Evropska svemirska agencija (ESA).

Ledena površina nazvana A-76, sličnog oblika kao Manhattan, ali 70 puta veća, primijećena je na satelitskim snimcima i “trenutno je najveća santa na svijetu”, objavila je u srijedu ESA.

Duga je oko 170 kilometara i široka 25 kilometara, površine 4.320 kvadratnih kilometara, što je čini nešto većom od španskog ostrva Mallorca.

Ovu santu leda, koja se odlomila sa zapadne strane ledene plohe Ronne, prvobitno je uočio Britanski antarktički institut i potvrdio ga pomoću snimaka sa satelita Kopernikus.

Poziciju najveće ledene sante na svijetu preuzela je od sante A-23A, veličine približno 3.880 kvadratnih kilometara, koja se također nalazi u moru Weddell.

Tabularni oblik A-76 tipičan je za sante leda, a vodoravne linije na njoj znak su naprezanja zbog kojeg se odlomila od ledene ploče.

U novembru prošle godine, tada najveća santa leda na svijetu bila je na putu da se sudari s udaljenim južnoatlantskim ostrvom, domom hiljada pingvina i foka, prijeteći da im onemogući prikupljanje hrane.

Ova ledena santa otkinula se od ledene plohe Larsen, koja se zagrijavala brže od bilo kojeg drugog dijela najjužnijeg kontinenta Zemlje.

A68a, dugačka 160 kilometara i široka 48 kilometara, raspala se prije nego što je mogla nanijeti štetu bogatom divljem svijetu na britanskom prekomorskom teritoriju Južne Georgije.

Prosječna temperatura Zemlje porasla je za jedan stepen celzija od 19. stoljeća, dovoljno da poveća intenzitet suše, toplotnih valova i tropskih ciklona, a zrak iznad Antarktika se ugrijao više nego dvostruko toliko.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.