NAJVEĆI STANDARDI: POLJOPRIVREDNI IZVOZNICI OD SADA MOGU VRŠITI KONTROLU KVALITETA HRANE I U BIH

Federalni zavod za poljoprivredu (FZZP) Sarajevo uspješno je proširio svoje kapacitete i dodatno akreditirao značajan broj metoda ispitivanja kontrole kvaliteta uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda usklađenih s najvišim standardima Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

FZZP Sarajevo je postao akreditirana laboratorija u BiH s vrlo specifičnim i složenim akreditiranim metodama za kontrolu uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU, te sada poljoprivredni izvoznici imaju mogućnost da vrše kontrolu kvaliteta svojih proizvoda i u BiH, što ranije nije bio slučaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Esad Brković, pomoćnik direktora za laboratoriju izjavio je tim povodom da je FZZP u  posljednjih deset godina uspio akreditovati 44 metode, vrlo specifične u pojedinim oblastima. Kako bi ostvarili taj cilj morali su prostorno osbosobiti laboratoriju i stvoriti uslove za rad, zatim tehnički opremiti laboratoriju te je kadrovski ojačati.

-Uspješno smo dostigli sva tri cilja i danas se laboratorija prostire na nekih 1.400 metara kvadratnih sa savremenom opremom i stručnim kadrom. Ispunjavanjem pomenuta tri preduslova postigli smo pomenuti kvalitet u izradi iprovedbi analiza koje su akreditovane od strane BATA-e, nacionalnog tijela za akreditaciju. Ovim certifikatom, naša laboratorija je potvrđena kao akreditovana laboratorija koja može odgovoriti zahtjevima kontrole i kvaliteta – kazao je na Brković na konferenciji za medije.

Dodao je da je laboratorija FZZP-a od početka godina izvršila oko 60.000 analiza, što smatraju nedovoljnim s obzirom na njen kapacitet. Tvrdi da je laboratorija postala odskočna daska za izvoz određenih namirnica prema Turskoj, arapskim zemljama ali i zemljama EU.

-Naša laboratorija je na neki način postala odskočna daska za izvoz maline, borovnice prema Turskoj, a meda prema arapskim zemljama. Nema razloga da te provjerene, akreditovane metode sutra ne zadovolje i Evropsku uniju. Imamo i takvih slučajeva da naša roba ide za EU – poručio je Brković.

Harun Kurtagić, tehnički rukovodilac Odsjeka za kontrolu životnih namirnica, izjavio je da je FZZP akreditovao možda i najteže metode u državi te da se mogu pohvaliti da su jedna od vodećih laboratorija u državi u području kontrole ostataka pesticida.

-To su možda i najveće opasnosti u hrani, prvenstveno u voću i povrću. Mi smo akreditovali te metode i mežomo raditi 270 pesticida u voću i povrću. Čak 80 posto naših uzoraka odnosi se na voće i povrće, značajan je broj uzoraka svježeg sirovog mesa kao i broj uzoraka meda. Uglavnom su uzorci domaće proizvodnje. Mali je broj uzoraka iz uvoza i mali je broj službenih uzoraka. Uzorci koji se dostavljaju su od proizvođača, onih koji izvoze svoje robe na inostrana tržašta i prinuđeni su da izvrše kontrolu opasnosti u hrani. To su ostaci pesticida, ostaci teških metala i mikrobiološke opasnosti – kazao je Kurtagić.

Na pitanje kakav je kvalitet hrane koja se konzumira u BiH iz FFZP-a su naveli da je prema analizama koje oni dobijaju hrana domaće proizvodnje uglavnom sigurna, ali da nemaju uvid u hranu koja se uvozi.

-I mi se pitamo šta je sa hranom iz uvoza i kako se ona kontroliše, s obzirom na to da smo državni laboratorij i želimo kao napredna laboratorija da imamo veći broj uzoraka iz uvoza. Takvih uzoraka gotovo da nema ili je njihov procenat ispod jedan posto. Na to pitanje odgovor mogu dati inspekcijske službe – poručio je Kurtagić.

Esad Brković je na to dodao da je Agencija za sigurnost hrane BiH jedino tijelo koje može dati adekvatan odgovor na ovo pitanje.

-Uvozna roba dolazi u kamionima, granični inspekor uzorkuje kamion od 20 tona. Taj službeni uzorak dolazi ovde. S tim uzorkom završava se kontrola tog kamiona a ne preuzima sistem koji ne funkcioniše nažalost, a koji bi trebao da funkcioniše, kontrolu te iste pošiljke od skladišta, preko tezge do domaćinstva. Na svim nivoima vlasti postoje inspekcije koje su spremne i koje mogu dostaviti službeni uzorak. Za nas je inspekcijski uzorak službeni uzorak. Tek se tada može donijeti zaključak kakva je hrana – poručio je Brković.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.