NAKON INTERVJUA MEGHAN I HARRYJA U PALAČI ODRŽANI KRIZNI SASTANCI

Nakon intervjua kojeg su vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle i princ Harry dali Oprah Winfrey u Buckinghamskoj palači su održani krizni sastanci.

Sastancima su prisustvovali kraljica Elizabeta II (94), princ Charles (72) i princ William (38) koji su se zatvorili u svoje odaje. Krizni razgovori su vođeni na insistiranje kraljice Elizabethe koja je i sazvala sastanak kako bi se konsultovali o tome kako reagovati na optužbe iznesene u dvosatnom intervjuu.

BBC piše da je britanska javnost nestrpljiva jer se Buckinghamska palača još nije službeno oglasila niti reagovala o svim tvrdnjama koje su iznijeli princ Harry i Meghan Markle.

Istaknuto je da je iz palače rečeno samo da ne žele požurivati sa reakcijom.

Naime, princ Harry i Meghan su u intervjuu, između ostalog, optužili neimenovanog člana kraljevske porodice za rasizam sugerišući da je neko od njih pitao “koliko će njihova beba biti tamna”.

Dodali su da ih je upravo rasizam dobrim dijelom i otjerao iz palače te su optužili kraljevsku porodicu da nisu dali podršku Meghan kada su je mučile suicidalne misli.

Govorili su i o pritisku koji su osjećali u palači, pojedinim članovima kraljevske porodice i razlozima napuštanja iste, ali i o tretmanu medija koji je bio poprilično loš te dodali da je upravo to Meghan osjetila na svojoj koži.

Takve tvrdnje su izazvale brojne reakcije kako širom Velike Britanije tako i u cijelom svijetu.

Tako je glasnogovornica američkog predsjednika Joea Bidena, Jen Psaki kazala da je pohvalno što su princ Harry i Meghan smogli hrabrosti govoriti o problemima s kojim su se suočavali.

Dvosatni intervju je u nedjelju emitovan u SAD-u, a u Velikoj Britaniji dan poslije (ponedjeljak) u večernjim satima.

Kate Green iz laburističke stranke, koja važi za jednu od najvećih u Velikoj Britaniji, kazala je da su Meghanine tvrdnje zaista uznemirujuće i šokantne.

  • Ukoliko postoje navodi o rasizmu, očekujem da se s njima palača ponese s najvećom ozbiljnošću te da će ih u potpunosti istražiti – navela je Green.

Premijer Boris Johnson je odbio komentarisati intervju, ali je dodao da je “oduvijek osjećao divljenje prema kraljici i politici ujedinjenja koju ona zagovara”.

  • Kada je riječ o pitanjima vezanim za kraljevsku porodicu, pravi potez je da budem suzdržan – naveo je Johnson nakon pitanja da li je kraljevska porodica rasistička.

Kada je riječ o britanskim medijima, oni konzervativniji i desničarski su optužili princa Harryja i Meghan da su iznijeli ozbiljne optužbe, dok su s druge strane, oni malo liberalniji zapravo istakli da se obistinilo ono o čemu su oni pisali već duže vrijeme.

Također, stručnjaci za kraljevsku porodicu su istakli da je intervju bio predstava od početka do kraja i da se par ponio sebično iznoseći ozbiljne optužbe jer su znali da se iz palače ne može uzvratiti udarac.

  • Pokazuju nepoštovanje prema kraljici, napadaju instituciju monarhije i ovo je gruba uvreda za britanski narod. Optužili su kraljevsku porodicu za rasizam, ali nisu rekli ko je tačno rasisti. To je kukavičluk – pošto je odgovorio Robert Jobson, autor knjige “Diana: Closely Guarded Secret”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.