NAKON PREDAJE ZAHTJEVA ZA OSTAVKU, MURIZ MEMIĆ PORUČIO: MILAN TEGELTIJA JE SMIJENJEN, ALI TO JOŠ NE ZNA

Udruženja Dženan Memić i Put Pravde koja su nastala u borbi za otkrivanjem istine o ubistvima Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke danas su predali zahtjev za ostavku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije i svih članova VSTV-a.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića kazao je okupljenim novinarima da je zahtjev predat zbog kriminala u pravosuđu.

  • Predsjedniku Tegeltiji nije ovo prvi put. Moj osnovni zahtjev je smjena Milana Tegeltije i svih ostalih članova VSTV-a.

Milane, tebi se obraćam, tebe je teško razumjeti kada govoriš u medijima, primio si mene i našeg advokata, a nakon svega si nagradio Dalidu Burzić s imenovanjem. On je dobro korumpiran čovjek, za svo stanje u pravosuđu ja njega krivim. Davno je trebalo biti riješeno ubistvo Dženana, Davida i liječenje Nadin Smajlović.

Mi smo u rođenoj zemlji ugroženi, David je morao otići iz zemlje. Ja ću danas Milanu Tegeltiji reći da je već smijenjen, ali da to on još ne zna –  kazao je Muriz.

Janko Testen iz Udruženja građana Put pravde u Banjoj Luci, kazao je da oni tri godine muku muče sa dokazivanjem ubistva.

  • Nas ganjaju, a oni koji sve ovo rade su zaštićeni. Pola Banja Luke i pola Sarajeva zna ko je ubio Davida i Dženana. Molim vas da nam i vi kao novinari pomognete u našoj borbi – rekao je Janko i dodao:
  • Ovo je sve moralo da bude ovako i nadam se da ovo neće puknuti u cijeloj BiH. Vi iz VSTV-a dajte ostavke svi.

Muriz je na kraju dodao da kada se ukaže prva prilika organizirat će velike proteste.

Amina Smajlović, majka Nadin Smajlović kazala je da su svi vidjeli da je dijete javno odbijeno za liječenje, a onda tužiteljica odbije takav slučaj.

  • To je čisti primjer, kakvo nam je pravosuđe, ko to vodi. VSTV je dirigent orkestra koji imamo na kantonu i u Federaciji –  kazal je ona.

Podsjećamo, zahtjev za smjenu uslijedio je nakon što je u četvrtak objavljen audiosnimak na kojem Tegeltija razgovara sa drugom članicom VSTV Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju u jednom od sudova. Tegeltija “savjetuje” Buha kako da naprave taktiku i da sačuvaju njenu poziciju. Tegeltija i Buha su priznali da su vodili takav razgovor ali da “sve je čisto kao suza” jer to nije realizirano.

Tegeltija je u petak kazao da taj audiosnimak nije autentičan i da je namontiran. Čak je kazao da je ugrožena njegova sigurnost u FBiH i Sarajevu. Za navodnu montažu snimka optužio je OSA-u.

Na objavljeni snimak regirali su iz Ambasade SAD, Delegacije EU, OHR-a, Zajedničkog koordinacionog tijela Udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Herecgovini (ZKT) pozivajući VSTV da poduzme hitne i adekvatne korake.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.