NAKON PROTESTA U IRAKU PRONAĐENO 12 IZGORJELIH TIJELA

Iračke vlasti su potvrdile da je pronađeno 12 spaljenih tijela na području Dewaniya, dan nakon antivladinih protesta koji su u petak izbili u Zelenoj zoni u Bagdadu i širom Iraka.

Navedeni je da su tijela izvučena iz guvernerovog ureda i izgorjelih prostorija političkih stranaka u pokrajini, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hiljade demonstranata u petak je izašlo na ulice u glavnom gradu Bagdadu i južnim pokrajinama protiv vladine korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga.

Iz iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da je ubijen veliki broj pripadnika sigurnosnih snaga jer su bili napadnuti vatrenim oružjem i kamenjem.

Međutim, nema tačnog broja poginulih i povrijeđenih pripadnika sigurnosnih snaga. Prema podacima Svjetske banke, Irak ima visoku stopu nezaposlenosti mladih, oko 25 posto.

Najmanje 31 osoba ubijena je, a više od 2.300 povrijeđeno tokom antivladinih protesta koji su u petak izbili u Zelenoj zoni u Bagdadu i širom Iraka, objavila je ranije Visoka komisija za ljudska prava Iraka.

U saopštenju komisija navodi da je do smrtnih slučajeva došlo u sukobima demonstranata i snaga sigurnosti. Dodaju da je osam demonstranata ubijeno u Bagdadu, dok je devet smrtnih slučajeva zabilježeno u Dhi Qaru, devet u Maysanu, troje u Basri i jedan u Al-Muthanni.

Prema sigurnosnim izvorima, iračke vlasti uvele su policijski sat u Basri, Wasitu, Al-Muthanni, Babilu, Diwaniyji i Dhi Qaru.

Ranije na antivladinim protestima u Bagdadu i pojedinim područjima na jugu, koji su počeli 1. oktobra smrtno je stradalo više od 110 ljudi, a više od 6.000 ih je povrijeđeno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.