NAKON SEDAM DANA IZ STROGOG KARANTINA IZAŠAO NOVOZELANDSKI AUCKLAND

Auckland, najveći novozelandski grad, od nedjelje nije više u strogoj karanteni koja je trajala sedam dana i koja je uvedena nakon što je otkriveno žarište još zaraznije britanske varijante koronavirusa.

U nedjelju nisu zabilježeni novi lokalni slučajevi covida-19, rekli su zdravstveni službenici, a cijelu je sedmicu bio bez lokalnih transmisija širom zemlje.

Snimke na TVNZ-u, novozelandskoj državnoj televiziji, pokazale su kako se ljudi skupljaju u kafićima u nedjelju ujutro, dok su mnogi govorili da osjećaju olakšanje.

Auckland, grad koji broji približno 2 miliona stanovnika, i dalje će imati ograničenja po pitanju javnih okupljanja te će maske i dalje biti obvezne u javnom prijevozu. Ograničenja bi dodatno mogla biti ublažena u petak.

Australija nema novih slučajeva

Susjedna Australija također u nedjelju nije imala lokalnih slučajeva covida-19, time obilježivši 37 dana bez zaraze ove godine. Nije bilo smrtnih slučajeva od covida-19 u 2021. godini.

Pixabay

Brze javnozdravstvene mjere s agresivnim pronalaskom kontakata, zatvaranjem granica i obveznom karantenom za putnike razlog su visoke uspješnosti Novog Zelanda i Australije u sprječavanju širenja pandemije.

U obje zemlje ekonomija se počela brzo oporavljati u drugoj polovici 2020. godine. Australska ekonomija se u posljednjem kvartalu prošle godine počela oporavljati brže nego što se očekivalo, a pokazatelji govore da je 2021. godina počela dobrim startom.

Vakcinisanje protiv koronavirusa počelo je u obje zemlje, s time da je vakcinisanje u Australiji postalo nešto kompliciranije nakon što je Italija blokirala pošiljku AstraZenecine vakcine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SRDAČAN SUSRET U MOSTARU GENERALNE KONZULICE VIŠNJE LONČAR I SAFETA ORUČEVIĆA

0
Višna Lončar, generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, konačno je otišla na zasluženi godišnji odmor. Ali, iako je na odmoru Višnja ne odmara već i dalje širi ljubav, širi poštovanje, potitivnu energiju širom BiH.