NAKON ŠTO JE PREMINUO KANDIDAT ZA NAČELNIKA TRAVNIKA: KO GLASA ZA NJEGA TO JE BAČEN GLAS

Doktor Mirsad Peco koji je bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik umro je danas u bolnici u Travniku od posljedica koronavirusa.

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nisu mogli potvrditi kako će dalje postupiti u ovom slučaju jer, kako su rekli, nisu još zvanično dobili potvrdu o smrti kandidata.

Također, iz Općinske izborne komisije Travnik nisu mogli dati komentar o tome šta dalje slijedi prema Izbornom zakonu BiH, jer je ovo prvi slučaj smrti kandidata za načelnika na dan lokalnih izbora u BiH.

  • On je jutros preminuo i praktično, ko glasa za njega to je bačen glas. Ali od ovih koji su ostali na kandidatskoj listi, ko dobije najviše glasova pobjeđuje. Ovdje će se bez njega utvrđivati broj glasova za ostale kandidate –  kazao je za Anadolu Agency (AA) politički analitičar Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH, te dodao:
  • Može poslanik da bude izabran, pa kada umre, onda sljedeći sa liste tog političkog subjekta ulazi, ali ovdje imate listu kandidata koji se direktno biraju.

Istakao je da se, uprkos smrti kandidata, izborni proces normalno nastavlja.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori u svim općinama, izuzev u Mostaru gdje su zakazani za 20. decembra ove godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.