NAKON STUPANJA NA SNAGU POLICIJSKOG SATA RADNICI KOMUNALNOG PREDUZEĆA VRŠE DEZINFEKCIJE ULICA

U vrijeme kada nastupa policijski sat na području Kantona Sarajevo (KS), na ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine izlaze uposlenici Kantonalnog javno komunalnog preduzeća "Rad" koji vrše njihovu dezinfekciju.

U vanrednoj situaciji, koja je na snazi zbog širenja koronavirusa, uposlenici komunalnog preduzeća rade u tri smjene kako bi građanima omogućili čiste površine kojim se kreću i koje koriste.

Ekipa Anadolu Agency (AA) zabilježila je rad uposlenika ovog preduzeća u vrijeme kada su svi građani u svojim domovima zbog policijskog sata koji je na snazi.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP “Rad”, podsjetio je da od 9. marta, proglašenja vanrednih mjera, to komunalno preduzeće vrši pojačane aktivnosti kada je u pitanju mašinsko i ručno čišćenje, odnosno pranje i dezinfekcija saobraćajnica i javno-prometnih površina.

  • Fokus je stavljen na nulte tačke, a to su zdravstvene ustanove kao što je Klinički centar, Opća bolnica, bolnice Jezero i Podhrastovi, domovi zdravlja, ambulante, a naravno, vodeći računa i o ostalim dijelovima. Obzirom da je obustavljena nastava, očistili smo i prilaze i puteve prema svim obrazovnim institucijama – izjavio je Ramić.

Istakao je da se u skladu sa rasporedom, svaku drugu noć vrši čišćenje i pranje prilaznih puteva i samog prostora prema zdravstvenim ustanovama.

  • Aktivnosti se sprovode u tri smjene tako da se u toku dana rade one saobraćajnice, odnosno trotoari gdje nema pretjerano velike frekvencije pješaka. U svemu tome glavni faktor čini vrijeme jer temperature kada su ispod pet stepeni, zbog pojave poledice, nismo u mogućnosti da radimo čišćenje i pranje saobraćajnica. Otvorili smo i dežurni telefon, koji je operativan 24 sata, na koji građani mogu prijaviti neke veće količine otpada koje se nalaze u kontejnerima i oko istih – pojasnio je Ramić.

Kada su u pitanju dezinfekciona sredstva, naglasio je da se koriste upravo ona koja su odobrena od nadležnih institucija. Vrši se njihovo rastvaranje u zapremini one cisterne koja se koristi u datom trenutku.

  • Naravno, te neke stvari kod ljudi izazivaju bojazan, ali moramo reći da nema potrebe za bilo kakvim strahom jer su to dozvoljena sredstva za dezinfekciju i nemaju nikakvih negativnih konotacija ni na ljude ni na životinje – poručio je Ramić.

Činjenica je, kako je kazao, da su uposlenici komunalng preduzeća pod opterećenjem, ali su svjesni situacije i daju sve od sebe kako bi građanima Kantona Sarajeva obezbijedili čiste trotoare, odnosno prostore kojim se kreću i čiste saobraćajnice.

  • Komunalno preduzeće ‘Rad’ broji oko 1.200 radnika, od čega se nešto više od polovine odnosi na radnike koji su angažovani na poslovima javne higijene. U svakom trenutku imamo angažovanih oko 300-350 radnika koji obavljaju različite aktivnosti na području svih općina u Kantonu Sarajevo – dodao je Ramić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.