NAMIRNICA PUNA PROTEINA I KALCIJA: DESET RAZLOGA ZBOG KOJIH BISTE TREBALI JESTI JOGURT

Ako niste ljubitelj jogurta ili ga često zaboravite konzumirati, stručnjaci za prehranu savjetuju kako biste ovu lošu prehrambenu naviku trebali odmah ispraviti.

Evo kako i u kojim količinama vam ova zdrava namirnica, prepuna proteina i kalcija, može pomoći:

Vitka figura

Prema studiji s University of Tennessee u Knoxvillu osobe koje su jele 500 grama jogurta dnevno, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, izgubile su 22 posto više težine i 81 posto više masnoće oko trbuha od onih koje su preskočile ovaj međuobrok.

Također su zadržale i jednu trećinu više mišićne mase koja pomaže pri mršanju.

Većina marki jogurta sadrži dobre bakterije

“Živa i aktivna kultura” na čašici jogurta znači da se u njemu nalaze probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama, koji mogu uzrokovati razne crijevne upale, iz tijela.

Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. No, istraživanja još nisu pokazala nikakve konkretne rezultate.

  • Imate li zdravstvenih poteškoća, kao što su proljev ili nadutost, nije na odmet jesti ovu posebnu vrstu jogurta nekoliko sedmica i vidjeti pomaže li vam u rješavanju tih problema – kaže fitness savjetnica Dawn Jackson Blatner.

Pun je vitamina

Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Također sadrži i vitamin B12 čija je zadaća da čuva crvene krvne ćelije i pomaže u očuvanju zdravlja živčanog sistema.

Čašica jogurta dnevno pomažu u oporavku nakon vježbe

Pravim omjerom proteina i ugljikohidrata jogurt je, posebno visokoproteinska grčka verzija, odličan izbor nakon tjelesne vježbe. Prema riječima nutricionista, pravo vrijeme za jogurt je unutar 60 minuta nakon vježbe.

Kad su u pitanju kalcij i vitamin D nisu svi jogurti isti

Pošto se kalcij prirodno nalazi u jogurtu logično je pomisliti da je njegova količina u jogurtu, bez obzira na vrstu i marku, ista.

  • Pogrešno. Nivo kalcija varira od marke do marke, stoga pažljivo pročitajte šta piše na čašici, odnosno pakiranju – kažu stručnjaci.

Pomaže prevenciju visokog pritiska

Većina nas (oko 70 posto) svakodnevno konzumira dva puta više od preporučene dnevne doze soli. Vremenom to dovodi do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca.

Kalij iz jogurta (600 mg kalija na 220 g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma.

Studija objavljena u “American Journal of Clinical Nutrition” pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dvije ili više porcija jogurta za 54 posto smanjile rizik od nastajanja visokog pritiska, za razliku od onih koji su konzumirali manje porcije.

Sprečava prehladu

Prema rezultatima istraživanja bečkog univerziteta preživjet ćete sezonu prehlade i gripe bez problema jedete li 100 grama jogurta dnevno. Žene koje su dnevno konzumirale barem 100 grama jogurta imale su aktivnije T ćelije (ćelije koje se bore protiv bolesti i infekcija) nego što su to imale prije početka redovne konzumacije ove namirnice.

  • Zdrave bakterije iz jogurta signaliziraju imunološkom sistemu da se bori protiv štetnih bakterija – tvrdi autorica studije dr. Alexa Meyer.

Čuva zube

Uprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes. Naučnici s Marmara University iz Turske testirali su niskokalorične, lagane i voćne okuse jogurta i otkrili da nijedan ne oštećuje zubnu caklinu, što je inače najčešći uzrok propadanja zuba.

Također, mliječna kiselina štiti i desni. Želite li smanjiti rizik od zubnih bolesti i do 60 posto morate pojesti barem 50 grama jogurta dnevno.

Sirovo ne znači bolje

Većina jogurta na policama trgovine prošla je pasterizaciju (tj. jogurt je bio izložen visokoj temperaturi da bi se uništile sve štetne bakterije).

Zagovornici sirovih mliječnih proizvoda tvrde da su nepasterizirano mlijeko, sir i jogurt zdraviji i bolji jer sadrže više zdravih bakterija, ali pasterizacija ne uništava korisne probiotike, objašnjavaju stručnjaci.

Štaviše, studije pokazuju da oni koji konzumiraju sirove mliječne proizvode nemaju jači imunološki i probavni sistem od onih koji jedu pasterizirane mliječne proizvode.

Također, sirovi mliječni proizvodi sa sobom nose i rizik od trovanja hranom.

Visokoproteinska hrana

Jogurt je izvrstan izvor proteina, ali jedna vrsta čak sadrži više od dvostruke doze proteina. Grčki jogurt, koji je gušći, ima i do 20 grama proteina po čašici (tradicionalne vrste jogurta mogu imati i svega pet grama).

Ako jedete jogurt zbog proteina potražite vrste koje sadrže barem osam do 10 grama po porciji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.