NAPLATA JAVNIH PRIHODA VEĆA OD DVIJE MILIJARDE KM

Poreska uprava Republike Srpske (RS) je za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh.entiteta prikupila ukupno dvije milijarde i 79 miliona maraka, što je za 59,2 miliona KM ili tri posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz te poreske institucije dodaju da su time nastavljeni pozitivni trendovi u naplati javnih prihoda RS.

Naplata po osnovu doprinosa iznosila je 1,299 milijardi KM, što je za 73,8 miliona KM ili šest posto više nego u istom periodu lani.

Za Fond PIO naplaćeno je 735,6 miliona maraka ili 39,7 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja uplaćeno 466,7 miliona maraka, što je više za 28,7 miliona maraka u odnosu na uporedni period. Osim toga, rast je zabilježen i kod prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po šest procenata.

Direktni porezi su u posmatranom periodu prikupljeni u iznosu od 405,3 miliona maraka, što je za pet posto manje nego u istom periodu lani.

Jedino smanjenje naplate u ovom segmentu javnih prihoda bilo je kod poreza na dohodak, koji iznosi 158,3 miliona KM ili 36,5 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Međutim, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 208,8 miliona KM, što je za 12,8 miliona maraka ili sedam posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 24,3 miliona KM, što je za jedan posto više nego u istom periodu 2018., a značajan rast naplate je zabilježen i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to od 1,3 miliona KM ili 11 odsto, saopćeno je iz entitetske Poreske uprave.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HITNO POJAČANJE STIGLO: EVO KOJI TEREN PRETRAŽUJU DVA TIMA KOJA TRAŽE...

0
Dva Specijalistička tima za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, noćas su stigli u Banjsko Polje i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja djevojčica.