Nakon iftara lijepo je zasladiti. Kadaif je tradicinalna poslastica, a mi vam donosimo recept sa tahan halvom.
Potrebno:
• 300 g kadaifa
• 300 g tahan halve
• 150 g putera
• 400 g šećera
• limun
Priprema:
U šerpu usuti 5 dl vode, dodati šećer i miješati dok se šećer rastopi. Kuhati 15-20 minuta kako biste dobili gusti sirup (agda). Nakon toga šerpu maknuti s vatre.
Puter lagano otopiti i njime namastiti tepsiju. Polovinom kadaifa prekriti tepsiju, zatim opet namastiti puterom.
Tahan halvu isjeći na deblje ploške i redati po kadaifu. Tahan halvu prekriti ostatkom kadaifa, a kadaif zaliti ostatkom putera. Peći na 150-170 stepeni 45 minuta dok kadaif dobije lijepu zlatno smeđu boju. Topao kadaif zaliti hladnom agdom.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.