One nas podsećaju na domaću bakinu kuhinju, a mi vam donosimo jednostavan recept koji će vas oduševiti. Više ne morate da se mučite sa miješanjem tijesta, jer sada možete lako da ga umutite mikserom.
Sastojci:
- 800 g jabuka
- 2 kašike šećera
- 1 kašika putera
Za tijesto:
- 100 ml mlijeka
- 3 kašike šećera
- 10 g suhog kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 3 jajeta
- 370 g brašna
- 45 g putera
Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
- 1 kašika šećera
Recept za mekane kiflice sa jabukama:
Oljuštite jabuke i sitno isjeckajte, pa propržite sa šećerom u tiganj u kojem ste istopili puter. Ostavite da se ohlade. U posudi pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i so. Ostavite da se aktivira, a za to vrijeme umutite mlijeko sa šećerom. Dodajte aktivirani kvasac, a zatim i prosijano brašno i nastavite da mutite.
Na kraju dodajte i puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom. Stavite u nauljenu posudu i pokrijte, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. Podijelite tijesto na 3 dijela i oblikujte loptice. Opet pokrijte i ostavite da nadođe nekih 15 minuta. Razvucite jedan dio tijesta u tanak krug i isjecite trouglove. Stavite kašiku fila i urolajte. Redajte kiflice u pleh obložen pek papirom.
Pokrijte kiflice providnom folijom i peškirom, pa ostavite tijesto da nadođe nekih 15-20 minuta. Nakon toga svaku kiflicu premažite žumancetom koje ste umutili sa mlijekom, pa pospite šećerom. Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta.