NAPRAVITE PIRE KROMPIR IZ SNOVA: ČUVENI KUHAR OTKRIO TRI GLAVNA TRIKA

Pire krompir je jedan od specijaliteta koji se najčešće iznosi na našu trpezu, a praktično da nema uz šta ovaj jednostavan obrok ne "paše" - piletina, sarma, podvarak, šnicle…. Pire je savršen izbor uz doslovce sve!

Pire iz snova

Nije filozofija napraviti pire krompir, u suštini ovo bi trebalo da bude jednostavan zadatak, no uprkos tome većina domaćica ne dobije uvijek savršeno pripremljen pire.

Ponekad je problem u teksturi, ponekad su prisutne grudvice, ponekad je isuviše skuhan, bez mirisa… A kako se zapravo priprema najbolji pire? Ovu tajnu otkriva slavni televizijski nagrađivani kuhar Marcus Wareing.

On je u svojoj novoj knjizi riješio da objelodani trikove za perfektan pire, a kaže da treba pratiti tri osnovna koraka.

“Krompir isijecite jednako, kuhajte ga ravnomjerno i ne žurite”, savjetuje.

Wareing tvrdi da mnogi prave grešku jer krompir sijeku na komade različite veličine, te da ga prebrzo skuhaju.

“Prvo ogulite krompir, zatim ga operite i isijecite na jednake dijelove, inače će se manji komadi prekuhati, a prije nego što se raspadnu apsorbirat će vodu, pa će na kraju vaš pire biti vodenast i bez ukusa. Polako kuhajte krompir u slanoj vodi; ako proključa isuviše brzo prekuhat će se spolja, a u sredini će ostati nedovoljno kuhan, zbog čega se stvaraju grudvice. Kada se krompir skuha, a pritom se ne raspada, ocijedite ga i ostavite da odstoji pet minuta, pa ga potom protresite i vratite u šerpu i na ringlu. Krompir treba da bude dovoljno vruć kako bi maslac kad ga dodate mogao da se rastopi”, objasnio je ovaj slavni šef.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KORISNI TRIKOVI: EVO KAKO BRZO I LAKO OTKLONITI MIRIS BIJELOG LUKA...

0
Bijeli luk je nezaobilazan dodatak gotovo svakom jelu. Daje mu posebnu aromu, specifičan šmek i uz to je zdrav. Ali... naravno da postoji neko ali!