Često baš taj dio mesa koristimo za pileći saft sa šampinjonima. Ovo jelo nam je često na meniju jer namirnice koje trebamo nisu preskupe, a pošteno se najedemo.
Ljeti dodamo i pokoji komadić tikvice ili svježe paprike, a luk možete zamijeniti i mladim lukom ili ljutikom. Ako imate svježe začine, umiješajte ih tek pred kraj kuhanja.
Batak je stvarno mekan kada se ukuha u umaku, ali ne morate koristiti samo taj dio pileta.
Još jedan plus je to što ovaj saft možete skuhati za par dana i samo mijenjati prilog. Pire krompir, široki rezanci, riža – ovdje doslovno nema ograničenja. Isto je sa salatom, a najbolje je napraviti sezonsku. Sada je najbolji izbor miks lisnatih salata, a zimi kisela paprika ili cikla.
PRIPREMA
Luk sitno nasjeckajte, mrkvu naribajte. Šampinjone narežite na ploške.
Na ulju u dubljoj tavi kratko popržite pileće zabatke sa svih strana i izvadite. Na istu masnoću dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast.
Dodajte mrkvu i češnjak, kratko dinstajte uz stalno miješanje i vratite pileće zabatke u tavu.
Dodajte koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, slatku crvenu papriku, šampinjone, posolite i ulijte vode toliko da sve prekrije. Poklopite i kuhajte oko 45 minuta uz povremeno miješanje i dolijevanje vode koliko je potrebno.
Poslužite uz kuhanu tjesteninu, rižu ili pire krumpir.