Lisnato tijesto neizbježan je dio mnogih poslastica koje svi volimo, od krempita i torti, pa sve do raznih pogačica i pita. Donosimo vam jednostavan recept za domaće lisnato tijesto, koje možete i da zaledite, pa da ga imate uvijek spremno kada vam zatreba.
SASTOJCI:
3 čaše brašna
1 jaje
1 kašika ulja
1 kašika sirćeta
1 kašćica soli
1 kašičica šećera
1 čaša vode
200 g margarina
PRIPREMA:
Brašno pomiješajte sa uljem, sirćetom, dodajte cijelo jaje, so i šećer, pa polako ulivajte vodu i mijesite dok ne dobijete glatko, mekano tijesto. Ostavite da odstoji 20 minuta, a nakon toga ga podijelite u 4 dijela. Svaki od njih razvucite što tanje i premažite topljenim margarinom. Poslije toga oko oklagije obmotajte koru, pa je zasijecite sa jedne strane po dužini i razvijte u pravougaonik. Preklopite pravougaonik tako što ćete ga presaviti tri puta. Stavite u providnu foliju i u frižider na dva sata. Isto uradite i sa ostale tri kore. Nakon ovoga tijesto je spremno za upotrebu, a možete i da ga zamrznete i koristite kada vam zatreba, a biće jednako svježe kao da je tek umiješeno.