NAPRAVITE TRADICIONALNE BAVARSKE PERECE

Pravi bavarski pereci spadaju u najomiljenija peciva, a Njemačka se ponosi svojim pecivima. Pekarsko umijeće je u ovoj zemlji na visokoj cijeni i budući majstori se pronalaze još pred polazak u srednju školu.

U pekarama je moguće kupiti bezbroj vrsta peciva, ali ponuda se ne može zamisliti bez slanih pereca koji su bavarski specijalitet. Želite li se sami okušati u pekarskom umijeću?

U nastavku pogledate kako se prave tradicionalni i prilično jednostavni bavarski pereci.

Potrebni sastojci:

500 g brašna

270 ml mlijeka

50 g maslaca

2 kašike soli

jedna kašika šećera

1/3 kocke kvasca

60 g sode bikarbone


Pomiještajte suhe sastojke, osim sode bikarbone, potom dodajte mlijeko i kvasac. Sastojke dobro umijesite, zatim dodajte maslac. Tijesto za ovo pecivo se mijesi osam minuta. Nakon toga vlažnom krpom prekrijte posudu s tijestom i ostavite da stoji sat vremena.

Potom masu podijelite na osam jednakih dijelova od kojih ćete oblikovati perece, nakon što ste oblikovali perece ostavite tijesto još 15 minuta da raste. Zatim rastvorite sodu bikarbonu u tri litra vode i zagrijte vodu do ključanja. Sirovi pereci se potom potope u taj rastvor na jedan minut, nakon čega ih poredate na pleh obložen papirom za pečenje i pospete ih kristalima soli.

Potom perece stavite 20-25 minuta u pećnicu koja mora biti zagrijana na 200 stepeni. Gotove perece najbolje je servirati tople s namazima koje ste ranije pripremili.

Video možete pogledati OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DAN ŽALOSTI I ZASTAVE NA POLA KOPLJA, SVI TUGUJU ZA POGINULIM...

0
Grad Kaštela proglasio je subotu, 10. juna, Danom žalosti zbog stradavanja dviju mladih djevojaka iz Kaštela, koje su izgubile život u prometnoj nesreći u ranim jutarnjim satima 9. juna u Dicmu u susjednoj Hrvatskoj.