NAPRAVITE VITAMINSKU INJEKCIJU ZA JAČANJE IMUNITETA: POTREBNO VAM JE OVIH PET SASTOJAKA

Otpor virusima je uvijek potreban, ali sada, kada je cijeli svijet zahvaćen strepnjom zbog pandemije koronavirusa, pitanje jačanja imunološkog sistema je posebno aktuelno.

Zaštita treba da bude i spoljna i unutrašnja. Kao prvo, ljekari preporučuju što češće pranje ruku vodom i sapunom, korišćenje antiseptika, što kraći boravak u zatvorenim prostorima sa većim brojem ljudi i ostanak kod kuće.

Vitaminske injekcije, koje se mogu pripremiti kod kuće za nekoliko minuta, pomoći će u zaštiti tijela iznutra. Potrebno vam je samo 5 sastojaka koje možete lako pronaći u lokalnom supermarketu.

To su đumbir, limun, narandža, kurkuma i crni biber.

Zašto baš ovih pet?

Ilustracija

Đumbir – ima moćna antioksidativna i protivupalna svojstva, što ga čini neophodnim dijelom svakodnevice u borbi protiv virusa.

Kurkuma – ovaj začin će vašem piću dati ne samo prijatnu zlatnu nijansu, već i puno korisnih svojstava. Jača imunološki sistem, smanjuje upale i uklanja toksine iz tijela.

Narandža i limun – uklanjaju štetne materije iz tijela i mogu se pohvaliti visokim sadržajem vitamina C, koji je dobar za jačanje imunološkog sistema.

Crni biber – služi kao vrsta katalizatora i umnožava efekat ostalih komponenti.

Recept:

  • 1 velika narandža
  • 2 mala limuna
  • Pola šolje sjeckanog korjena đumbira
  • 2 kašičice kurkume
  • malo svježeg mljevenog crnog bibera
Ilustracija

1 kašičica maslinovog ulja

1. Temeljno operite narandžu i limun, isijecite na velike komade bez uklanjanja kore (zapamtite: u njoj je sadržano do 70% hranljivih sastojaka, a ne u pulpi).

2. Dodajte đumbir, kurkumu i biber.

3.Stavite sastojke u sokovnik (ako ne, blender će vam pomoći, samo ne zaboravite da tečnost procijedite na kraju).

4. Podijelite smjesu na dva dijela i popijte ih u toku dana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE