NAREDBA VETERINARSKE INSPEKCIJE: U KS UNIŠTENO VIŠE OD 105.000 LITARA MLIJEKA

U okviru službene kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost sirovog mlijeka namijenjenog daljoj preradi, Inspekcija je u protekla dva mjeseca utvrdila neusklađenost kod šest od 22 uzorka ili 27,27 posto, kod kojih je potvrđeno prisustvo aflatoksina M1 iznad maksimalno dozvoljenih količina od 0,05 mikrograma po kilogramu, info je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Na osnovu […]

U okviru službene kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost sirovog mlijeka namijenjenog daljoj preradi, Inspekcija je u protekla dva mjeseca utvrdila neusklađenost kod šest od 22 uzorka ili 27,27 posto, kod kojih je potvrđeno prisustvo aflatoksina M1 iznad maksimalno dozvoljenih količina od 0,05 mikrograma po kilogramu, info je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

  • Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja ovlaštenih veterinarskih laboratorija, veterinarska inspekcija je, u skladu sa zakonskim dužnostima i ovlaštenjima, donijela mjere zabrane upotrebe i prometa neispravnog mlijeka, te naredila mjeru njegovog neškodljivog uništavanja – navedeno je u saopćenju.

S obzirom da je pojava aflatoksina u mlijeku posljedica hranjenja muznih grla hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, kantonalna veterinarska inspekcija provela je i dodatane kontrolne aktivnosti, potvrdivši neusklađenost u pogledu sadržaja aflatoksina B1 kod dva ispitana uzorka hrane za životinje.

Donesena je i mjera uništavanja 16.400 kilograma stočne hrane –  koncentrata.

  • S obzirom da se hrana za životinje u zemlju u najvećem obimu uvozi pretežno iz Srbije i Mađarske, veterinarska inspekcija je o utvrđenim neusklađenostima obavijestila nadležna tijela i inspekcije, uključujući i Kancelariju za veterinarstvo BiH, radi preduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, posebno granične veterinarske inspekcije – ističe se u saopćenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.