NARODNA MEDICINA: JABUKOVO SIRĆE POMAŽE U NJEZI LICA

Ako ste se u nekoj fazi života borili s aknama, vjerujemo da ste barem jednom na bubuljice stavili pastu za zube ili jabukovo sirće, po savjetu mame ili nane.

Iako su starije generacije imale pregršt genijalnih savjeta za život, stavljati kuhinjske proizvode na osjetljivu kožu lica možda ipak nije najbolji savjet. Međutim, ima nešto u jabukovo sirćetu zbog čega je pronašao put do rutine njege kože lica mnogih od nas. Čak se i kao sastojak našao u brojnim proizvodima.

Ali, prije nego što nanesete ovo sirće na bubuljicu ili direktno na lice, treba znati ove stvari.

Ovo sirće ima dugu historiju kada je njega kože u pitanju, a posebno kod onih koji više vole prirodnije preparate iz kućne radinosti. Ukoliko se koristi pravilno (razblaženo u vodi ili kao sastojak u postojećim proizvodima), jabukovo sirće djeluje pozitivno na kožu i to na nekoliko načina.

Jabukovo sirće izbjeljuje staračke pjege jer alfa-hidroksilne kiseline iz jabukovog sirćeta mogu ublažiti pigmentaciju i boju staračkih pjega.

Ono također pomaže protiv akni, bubuljica i mitesera jer kiseline djeluju antibakterijski i sprečavaju razvoj bakterija i nastanak akni, a ujedno i skidaju odumrli sloj ćelija, pa na taj način omogućuju koži oporavak i regeneraciju.

Jabukovo sirće također isušuje već postojeće bubuljice ubrzavajući tako njihov nestanak.

Jabukovo sirće održava ravnotežu pH vrijednosti kože. Skidajući masni sloj s kože, jabukovo sirće će uravnotežiti pH nivo i osigurati da koža ne bude premasna ni presuha. Ispiranje lica ovim sirćetom jednom dnevno pomaže u regulaciji lučenja prirodnog seruma kože lice.

Ono također pomaže u obnovi ćelija kože jer visoka količina beta-karotena može pomoći koži pri oporavku od uticaja slobodnih radikala koji svakodnevno napadaju ćelije kože lica.

Ono što je svakako bitno za napomenuti jeste da se, ako imate bilo kakvih problema s kožom, prvo se obratite dermatologu ili kozmetičaru s kojim ćete riješiti problem.

Nemojte posezati za kućnim rješenjima koja vam mogu napraviti još više štete i potpuno uništiti kožu lica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.