NAŠ CHEF NIHAD MAMELEDŽIJA, RAME UZ RAME S GIANLUCOM TOMASIJEM, NAJPOZNATIJIM ITALIJANSKIM KUHAROM

Naš chef Nihad Mameledžija dugogodišnji je prijatelj i saradnik Gianluca Tomasija, jednog od najpoznatijih kuhara u Italiji sa dugim kulinarskim iskustvom, koji je pokupio najveći broj nagrada.

Tomasi, jedan od mentora Italijanskog nacionalnog tima, u Mostaru je prije nekoliko dana održao seminar namijenjen za svaki tip ugostiteljstva. Poslije seminara održana je i gala večera na kojoj je bilo 80 ljudi koji su, uz italijansku kuhinju, kušali i drugu koju su spremali Tomasi i Mameledžija uz pomoć osoblja restorana “Taboo”.

  • Na nekin način sam mu, da tako kažem, asistirao. Već dugo radim s njim i usitinu treba biti privilegija sarađivati s takvim kuharom koji iza sebe ima ogromno iskustvo. On predvodi italijanski tim koji se priprema za Kuharsku olimpijadu koja će se održati u februaru i na kojoj će, vjerujem, osvojiti zlato. Bilo je to još jedno prelijepo druženje u Mostaru gdje je našim kuharima Tomasi prezentirao svoje kulinarske vještine koje će kolege, siguran sam, primjenjivati u budućnosti – ispričao nam je Mamaledžija.

Na seminaru, na kojem je učestvovalo 30 kuhara, objašnjena su i pravila kako se ispravno sastavlja finger food, od organizacije do racionalnosti posla na osnovu vlastite profesionalne stvarnosti, do pripremanja, spremanja, služenja i degustacija, do savršenstva…

Tomasi, inače, živi i radi u Creazzu, manjem gradu nekoliko kilometara udaljenom od Vicenze.

  • Sin sam zanata, otac me je od djetinjstva učio i prenio mi je strast za ovu profesiju –  pričao je svojevremeno.

Pohađao je institut za hotelijerstvo u Recoaro Terme. Radio je u nekoliko važnih talijanskih hotela, a poslije je s ocem otvorio firmu koja uključuje kupovinu hrane za ponijeti (take away), catering i jedan restoran u centru Vicenze.

  • Od 1994. vodimo u našem mjestu jedan deli, ribarnicu, te se bavimo i cateringom, a sve je to nazvano “Cucina Tomasi”. Naša jela variraju od tradicionalnih (nikad ne fali „bakalar alla vicentina”) do jela internacionalne kuhinje („paella alla valenciana” je sigurno naše najpopularnije jelo) – dodaje on.

Već niz godina učestvuje u gastronomskim takmičenjima, odavno je dio nacionalnog tima kuhara, a od 2000. godine je sa NIC-om (Talijanski nacionalni tim kuhara) kao kapiten.

Trenutno je Gianluca talijanski kuhar sa najviše učestvovanja i medalja na svjetskim takmičenjima (6 svjetskih kupova u Luksemburgu, 6 olimpijada u Njemačkoj, 2 kupa Amerike u Chicagu, 2 kupa Kremlja u Rusiji i dr.), a primio je i važna priznanja od struke, među ostalima: titule cordon d’or francuske kuhinje, profesionalac godine 2005, te počasni građanin Californije.

U BiH je boravio više puta i ovdje mu se, kako kaže, jako svidjelo i gdje će zasigurno ponovo doći. Jako je ponosan na svoje prijateljstvo, između ostalih i s našim Nihadom Mameladžijom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OBJAVLJEN IDENTITET RUDARA KOJI JE POGINUO NAKON ŠTO SU SE NA...

0
Ivan Čajić (43), radnik Rudnika mrkog uglja "Bogovina" kod Boljevca, poginuo je na radnom mjestu kada ga je zatrpala i, najvjerovatnije, ugušila velika količina uglja.