NASA OBJAVILA SPEKTAKULARAN POGLED NA MJESEC IZ MEGARAKETE ARTEMIS: APSOLUTNO SMO ZADIVLJENI

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, NASA je 16. novembra lansirala svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec.

Dužnosnici NASA-e kažu da su timovi misije Artemis 1 oduševljeni ponašanjem svemirske letjelice Orion na putu prema lunarnoj orbiti, a snimke svemira oborile su ih s nogu, piše Space.com.

Svemirska letjelica Orion ubrzo je stigla do Zemljine orbite, a zatim je 87 minuta nakon lansiranja izvela takozvano translunarno ubrizgavanje kako bi odjurila prema Mjesecu. Deset dana nakon lansiranja, letjelica Orion ušla je u Mjesečevu orbitu.

Direktor letova u NASA-inom svemirskom centru Johnson Judd Frieling, rekao je da su članovi tima misije Orion oduševljeni zbog ponašanja letjelice te je dodao da su kontrolori leta zadivljeni snimkama koje su stigle s letjelice.

  • Što se tiče samih kontrolora leta, oni su apsolutno zadivljeni sjajnim videima koje mogu dobiti sa svemirske letjelice Orion – rekao je Frieling.
  • Osim toga, znate, oni su sretni što se sav naporan rad i predanost kroz, mnogo, mnogo godina stvarno isplaćuje.

Voditelj programa Orion Howard Hu rekao je da je tim uočio “stvarno dobre performanse letjelice te da su vrlo zadovoljni”.

  • Danas je bio sjajan dan – dodao je Hu.
  • Dolazimo svaki dan i to nam se ne čini kao posao. Jednostavno je fantastično. Želim čuti informacije koje dolaze iz svemirske letjelice, učiti o letjelici i biti uzbuđen zbog onoga što radimo. I jednostavno je fenomenalno. Svaki dan imam veliki osmijeh na usnama.

Voditelj misije Artemis 1 Mike Sarafin na brifingu tima kazao je da je lansirna rampa 39B u svemirskom centru Kennedy pretrpjela veliku štetu tijekom lansiranja letjelice. Dok je velik dio štete bio očekivan, ipak je došlo do značajnih oštećenja objekta.

  • Sistem dizala trenutno ne funkcionira – rekao je Sarafin.
  • Imali smo najmoćniju raketu na svijetu i pritisak je praktično raznio vrata naših liftova.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.