NAŠI SUGRAĐANI UMIRU, ALI I TO ĆE GRAD PREŽIVJETI: GAVRIĆ ZA HAYAT I O IZBORU NOVOG GRADONAČELNIKA

Bivši predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić danas je za emisiju Dobar dan BiH govorio o značaju 6. aprila.

Kako je kazao, ovo je najvažniji dan za suvremeni grad Sarajevo. Za 20. i 21. stoljeće grad Sarajevo je sa tim datumom doživio ekspanziju. Doživio je pravu i kultutnu i građevinsku i ideološku i prosvjetnu revoluciju. Postao je grad kakav je danas. Suvremen, jak glavni grad. 6. aprila prije 76 godina nije samo simbolični čin oslobođenja grada Sarajeva.

  • Sarajevo je vezano za ovaj datum i prije 30 godina, imali smo napad isto u ovim danima. I 1941. smo imali bombardovanje. Vrlo opasan i sudbonosan mjesec za grad Sarajevo.

Što se tiče života u glavnom gradu BiH, Gavrić smatra da ako isključimo koronu, Sarajevo nikako da se pokrene džinovskim korakom i da krane u razvoj jedne metropole. Jako puno projekata od rata pa do danas ne ide tako brzo.

  • Kvalitet života ne ide onim tempom kolike su potrebe grada. Imamo jako loše putne komunikacije, jako loš gradski saobraćaj, imamo vrlo onečišćen zrak, imamo jako puno bespravnih neregulisanih objekata, prostorni planovi jako sporo se prave za grad. To su sve elementi koji su potrebni za brzi razvoj grada. Međutim, ima grad i svojih ljepota. Stil gradnje, života ljudi, mješanosti, načina života. Ipak, to daje duh gradu, i nije sve tako crno – pojašnjava Gavrić.

Kako kaže, zadnjih godinu dana imamo ovu pošast od korone koja je sve nivoe vlasti zatekla nespremnim.

  • Imamo i jednu sliku straha među ljudima. Naši sugrađani nažalost umiru, ali i to će grad preživjeti – rekao je.

Što se tiče projekata kojima se ponosi, naš gost kaže da je ono što će zaista ostati historijskirekonstrukcija žičare, EYOF 2019, organizacije Novih godina, kao i izvođenje grada Sarajevo iz blokade sa drugim lokalnim zajednicama i glavnim gradovima.

  • Zaista smo uspostavili jednu impozantnu saradnju i otvorili druge priče za BiH. Također Olimpijski muzej i Vidikovac. Od nerješenih stvari ostala je Bistrička stanica. Nadam se da će nasljednici uspjeti realizirati. Mi smo obezbjedili novčana sredstva. To su kapitalni projekti koji su dugoročni. Ostaje samo dobra volja Vijeća i buduće uprave da to sprovede.

Kada se govori o izboru za gradonačelnika, Gavrić kaže da smo svi vidjeli jedan cirkus na sceni tokom izbora.

  • Nadam se da će se polako ispraviti na način kako bi trebalo. Nažalost moj nasljednik je počeo trnovitim putem. Bili su mnogi uključeni. Nikada nije bio popularniji izbor nego ove godine. Pokušala se poslati univerzalna poruka, ne znam ni sam kakva, i bila je borba za život i smrt. To nikada nisam doživio – priča naš gost.

Ime Bogića Bogićevića je iskoristila Trojka, ističe on.

  • Ispostavilo se da u datom momentu nije bilo ruku. Upozoravani su na to i nekako su krenuli su na neki ho-ruk. Poslije toga, negativnom medijskom kampanjom doveli su do toga da je čovjek rekao “Gdje sam ja to trebao doći”. Mislim da bi Sarajevo imalo jako kvalitetnog gradonačelnika da je Bogić Bogičević izabran, ali do toga nije došlo. – govori Gavrić za Hayat.

(Nermina Hasić)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE