NASLOVNICA IZ 1972. GODINE KOJA SE ŠIRI DRUŠTVENIM MREŽAMA: DA LI VAM JE POZNATO?

Društvenim mrežama već nekoliko dana kruži naslovnica Večernjeg lista iz 1972. godine.

Zašto? Naslovnica ih podsjeća na današnju situaciju, piše index.hr.

Radi se o vikend-dvobroju Večernjeg lista za 1. i 2. aprila 1972. godine.

Glavna vijest je epidemija.

“Do 31. ožujka oboljelih 140, umrlih 20”, stoji na vrhu stranice velikim slovima.

Riječ je, jasno, o pojavi velikih boginja u Jugoslaviji.

Riječ je o izrazito opasnoj bolesti koja ima visoku smrtnost. U Jugoslaviji je epidemija zaustavljena nakon što se u nekoliko sedmica cijepilo 18 miliona ljudi.

Sve je počelo 14. marta 1972. godine kada se u Prizrenu pojavila sumnja o povratku opasnog i gotovo zaboravljenog virusa velikih boginja.

Ta sumnja je kasnije potvrđena, a od 175 oboljelih živote je izgubilo njih 35.

Također, na istoj naslovnici stoje preporuke za što manje javnih nastupa, kao i informacija o otežanom prelasku granica za građane Jugoslavije.

Druga vijest koja je izazvala pažnju je ona o zagrebačkim privrednicima koji navodno ne žele nagrade.

Navodno – jer je stavljen upitnik na kraj rečenice.

O kakvom se zaboravljenom događaju radi, nije poznato. Mnogi su situaciju usporedili s Lucijanom Carićem, biznismenom koji je prije nekoliko dana objavio da je odbio nagradu HGK.

Firma DefenseCode Lucijana Carića i Leona Juranića bilježi dobre poslovne rezultate u inozemstvu, zbog čega je ove godine bila nominovana i za Zlatnu kunu u kategoriji najuspješnijeg post-startupa, ali, nominaciju su odbili.

  • Odbijanje ne smatram ničim posebnim, to mi je isto kao što neću ukrasti novčanik koji je netko ostavio pored otvorenog prozora svog vozila. To je stvar temeljnih principa, časti i poštenja, nas se ne može kupiti kanapeićima i Freixenetom i nismo od onih koji će se jedan dan buniti protiv Komore, a drugi dan slikati s barba Lukom Banja Lukom i služiti mu kao PR i ‘odlučivati’ po raznim komisijama i odborima parazitske institucije čiji su prisilni članovi – napisao je Carić na Facebooku.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE