NATO AVIONI PATROLIRALI NA GRANICI BIH TOKOM SRPSKO-RUSKE VOJNE VJEŽBE ‘SLOVENSKI ŠTIT 2019’

Tokom srpsko-ruske vojne vježbe "Slovenski štit 2019", dva izviđačka NATO aviona patrolirala su iznad obale Drine u Bosni i Hercegovini uz pograničnu liniju kako bi prikupila što više obavještajnih podataka o ruskom raketnom sistemu protivvazdušne odbrane "S-400", pišu Večernje novosti.

List navodi da su NATO avioni “B-350” i “global 6.000”, opremljeni sofisticiranim uređajima za bilježenje radarskih zračenja, kretali iz vojne baze Aviano u Italiji i cijela dva dana, koliko je trajala srpsko-ruska vježba, iz vazduha nadgledala dešavanja na terenu.

Nebom BiH tada su, kako se navodi, registrirana intenzivna prelijetanja, a posebno korištenje istih putanja izviđačkih aviona.

Bivša komandantica NATO-štaba u Sarajevu, brigadna generalica Marti J. Bissell, izjavila je ranije ove godine da NATO ima plan u slučaju eskalacije krize na ovim prostorima.

  • NATO uvijek ima plan da pomogne onima koji su dobri partneri i nastavit ćemo to raditi, kako ovdje, tako i u cijelom svijetu – kazala je Bissell.

Snage NATO-a bile su prisutne i tokom posljednje vježbe u Centru za borbenu obuku na Manjači, prenosi Faktor.

  • Riješenost BiH da ponudi tako značajan doprinos važan je instrument za daljnju modernizaciju Oružanih snaga i interoperabilnost sa snagama NATO-a. NATO Štab Sarajevo stoji na raspolaganju i nastavit će pružati podršku BiH u daljnjem razvoju lake pješadijske bataljonske grupe i u narednim godinama – poručio je tada brigadir Morten Henriksen, zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE