NATO: RUSKE AGRESIVNE AKCIJE PRIJETNJA EUROATLANTSKOJ BEZBIJEDNOSTI

Čelnici NATO-a ocijenili su danas da ruske agresivne akcije predstavljaju prijetnju euroatlantskoj bezbijednosti, kao što i sve veći uticaj Kine predstavlja izazov za savez.

U saopštenju izdatom nakon kratkog samita nedaleko od Londona, 29 lidera je ponovo potvrdilo trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike i sporazum o uzajamnoj odbrani u kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, prenio je Reuters.

Oni su, takođe, pozvali generalnog sekretara NATO-a da započne proces razmišljanja o budućnosti saveza.

NATO lideri saopštili su da su se složili da ustanove Odbor eksperata koji bi analizirao donošenje odluka, a nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da je NATO alijansa doživjela “moždanu smrt”.

Nakon samita koji se održao nedaleko od Londona, Njemačka i Francuska su se složile da se riješi to pitanje nakon što se Makron požalio na odluku predsjednika Donalda Trumpa da povuče trupe sa sjevera Sirije, što je Turska shvatila kao poziv na invaziju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Turska blokirala alijansin plan jačanja odbrane baltičkih država i Poljske protiv Rusije.

On je to rekao na konferenciji za novinare održanoj nakon samita koji se danas održava u Votfordu, nedaleko od Londona, i dodao da lideri zemalja članica NATO nisu razgovarali o vojsci sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom, javlja Tanjug.

Uoči samita u Londonu, zvanična Ankara je odbila da prihvati plan NATO za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za svoju borbu protiv sirisjih Kurda.

Stoltenberg je dodao i da se NATO zalaže za dijalog i bolji odnos sa Rusijom, kao i da je ubijeđen da bi Kina trebalo da bude dio budućih pregovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

  • Držimo se zajedno, jedan za sve i svi za jednog. Naša posvećenost članu 5. kolektivne odbrambene klauzule je čelična – rekao je prvi čovjek NATO.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da Evropska odbrana nije alternativa NATO alijansi, već stub u savezu.

On je to rekao nakon NATO samita koji je završen danas u Vatfordu nedaleko od Londona, prenosi Reuters.

Macron je dodao i da želi jasan odgovor od afričkih lidera o tome da li još žele prisustvo francuske vojske u Sahelu, oblasti između Sahare i Sudana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.