NAUČNICI OTKRILI: OVAKO SE AJKULE ORJENTIŠU I PUTUJU

Naučnici sa Floride zaključili su da ajkule koriste zemljino magnetno polje kao GPS sistem navođenja.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu “Current Biology”, ističe se da ajkule imaju unutrašnji sistem za navigaciju koji im služi za tačnu plovidbu okeanima, prenosi Guardian.

Kako se navodi, istraživači državnog Univerziteta sa Floride izlagali su 20 ajkula vježbama “magnetnog pomjeranja” koje su preslikavale geografske lokacije stotinama milja od mjesta gdje su bile zarobljene.

Brian Keller, vodeći autor studije rekao je da to objašnjava zašto ajkule mogu putovati preko ogromnih okeana, ali se uvijek vraćaju na potpuno isto mjesto kako bi se hranile, razmnožavale i rađale.

  • Već neko vrijeme znamo da ajkule umiju da detektuju magnetno polje, ali ovo je prvo uspješno testiranje da zaista i koriste te sposobnosti kako bi odredile svoju lokaciju. Očekujemo da se ove sposobnosti primjećuju i kod drugih vrsta, poput velike bijele ajkule, da migriraju 20 hiljada kilometara i potom se vrate na isto mjesto – izjavio je Keler.

Prema časopisu Sajans magazin 2005.godine, velika bijela ajkula je praćena plivajući od Južne Afrike do Australije i nazad gotovo u pravoj liniji, navodeći naučnike da vjeruju da ajkule imaju magnetni osjećaj da upravljaju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LIVERPOOL ODUSTAO OD XAVIJA ALONSA: POZNATO KO BI MOGAO ZAMIJENITI KLOPPA

0
Čelnici Liverpoola izgubili su strpljenje i digli ruke od Xabija Alonsa te je sada Španac definitivno neće sjesti na klupi ekipe sa Anfielda.