NAUČNICI TVRDE DA SU OTKRILI TAJNU SAVRŠENOG ESPRESA

O ključu za pripremu savršenog espresa raspravljale su generacije barista, stručnjaka, ali i entuzijasta i ljubitelja ovog najpopularnijeg jutarnjeg napitka na svijetu.

Sada grupa naučnika kaže da ima odgovor i da su izdvojili tajni sastojak, tačnije korak – ​​i on dolazi na red prije nego što mljevenje uopšte počne.

Istraživači su otkrili da malo vode dodate zrnu kafe prije procesa mljevenja stvara postojaniji i ukusniji espreso, za koji kažu da će pomoći baristima i industrijskim proizvođačima kafe da prevladaju prepreku koja im je do sada možda stajala na putu.

Kada se kafa melje, trenje između zrna stvara elektricitet, zbog čega se čestice skupljaju u mlincu. Istraživanje je pokazalo da dodavanje vode u ovaj proces smanjuje proizvedenu energiju, što rezultira manjim otpadom kafe i jačim okusima.

Naučnici su također otkrili promjene u načinu kuhanja espressa kada se voda kombinuje s različitim metodama mljevenja. Voda ne samo da smanjuje statički elektricitet, i stoga smanjuje nered dok meljete, već također može imati veliki uticaj na intenzitet pića i, potencijalno, mogućnost pristupa višim koncentracijama povoljnih okusa, prenosi Index.hr.

Studija je također istraživala i kako struja utiče na okus kafe. Istraživači su udružili snage sa stručnjacima za vulkane koji su ispitivali povezanu električnu aktivnost tokom erupcija – proces za koji kažu da je sličan kuhanju kafe.

Tokom erupcije, magma se raspada u male čestice koje izlaze iz vulkana u velikom oblaku. Te se čestice trljaju jedna o drugu i pune do tačke stvaranja munje. Na pojednostavljen način, to je slično mljevenju kafe, gdje uzimate ta zrna i pretvarate ih u fini prah. Na detaljnom istraživanju okusa povezanom sa strujom još rade.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SULJAGIĆ SASLUŠAN KAO SVJEDOK U PREDMETU PROTIV SIMIĆA I RTRS-A ZBOG...

0
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je da je danas saslušan kao svjedok u predmetu protiv uredništva RTRS-a zbog negiranja genocida.