NAUČNICI TVRDE: JEDNA ČAŠA MLIJEKA DNEVNO POVEĆAVA RIZIK ZA RAK DOJKE 50 POSTO

Istraživanje Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji, koje je obuhvatilo čak 53.000 žena iz SAD-a, otkrilo je su da i samo mala količina mlijeka može povećati mogućnost za oboljevanje od raka dojke za 30 posto!

Sudionice u istraživanju osam su godina bilježile hranu koju su konzumirale, a na kraju istraživanja čak je 1057 žena oboljelo od raka dojke, prenosi Daily Mail.

Žene su, osim toga, ispitane i o porodičnoj anamnezi, jesu li koristile neke lijekove te ostalim bolestima koje su eventualno imale. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Velikoj Britaniji preporuča konzumaciju velike količine kravljeg mlijeka, a u SAD-u se preporuča pijenje čak tri čaše mlijeka na dan (jedna čaša ima 240 ml).

Glavni razlozi za te preporuke su unos proteina i kalcija, koji blagotvorno djeluju na kosti, što je kod žena slaba tačka (osteoporoza, osteopenija).

Pixabay

Na Univerzitetu Loma Linda provedeno je istraživanje koje je promatralo utjecaj konzumacije mlijeka na zdravlje, ali glavni istraživači kažu kako se rezultati trebaju promatrati s oprezom i u kontekstu svake zemlje jer nije u svagdje ista situacija.

Istraživanje je bilo samo u cilju promatranja učinka, a glavni uzrok još nije poznat. Stručnjaci ipak vjeruju da je to zbog hormona koji se nalazi u kravljem mlijeku, koji potiče ključne faze zadužene za razvoj raka.

Rizik za obolijevanje od raka nije se mijenjao ako je mlijeko punomasno ili bez masnoća, ali alternativne verzije mlijeka, poput sojinog, bademovog ili zobenog, nisu imale poveznice s rakom, pokazalo je navedeno istraživanje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE