Sudionice u istraživanju osam su godina bilježile hranu koju su konzumirale, a na kraju istraživanja čak je 1057 žena oboljelo od raka dojke, prenosi Daily Mail.
Žene su, osim toga, ispitane i o porodičnoj anamnezi, jesu li koristile neke lijekove te ostalim bolestima koje su eventualno imale. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Velikoj Britaniji preporuča konzumaciju velike količine kravljeg mlijeka, a u SAD-u se preporuča pijenje čak tri čaše mlijeka na dan (jedna čaša ima 240 ml).
Glavni razlozi za te preporuke su unos proteina i kalcija, koji blagotvorno djeluju na kosti, što je kod žena slaba tačka (osteoporoza, osteopenija).
Na Univerzitetu Loma Linda provedeno je istraživanje koje je promatralo utjecaj konzumacije mlijeka na zdravlje, ali glavni istraživači kažu kako se rezultati trebaju promatrati s oprezom i u kontekstu svake zemlje jer nije u svagdje ista situacija.
Istraživanje je bilo samo u cilju promatranja učinka, a glavni uzrok još nije poznat. Stručnjaci ipak vjeruju da je to zbog hormona koji se nalazi u kravljem mlijeku, koji potiče ključne faze zadužene za razvoj raka.
Rizik za obolijevanje od raka nije se mijenjao ako je mlijeko punomasno ili bez masnoća, ali alternativne verzije mlijeka, poput sojinog, bademovog ili zobenog, nisu imale poveznice s rakom, pokazalo je navedeno istraživanje.