NAUKA KAŽE: JEDITE VIŠE PIZZE I BIT ĆETE PUNI ‘MUNICIJE’

Muška neplodnost je u porastu i uzrok je u 50% slučajeva kod parova koji ne mogu da začnu. Što više muškaraca čeka duže da bi zasnovalo porodicu, plodnost još više opada (poslije 30. godine).

To je bio i ozbiljan povod za novo istraživanje, koje je ustanovilo da statistika ne bi trebalo da nam ostavlja gorak ukus u ustima.

Nauka kaže: Jedite više pice i bićete puni municije.

Istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu ishrane, pokazalo je da su muškarci koji su jeli dnevno dvije kašike paradajiz-pirea/pelata (glavni sastojak pice) imali značajno veči broj spermatozoida za boljom pokretljivošću. Tajna je u svetom sastojku – nutrijentu i lijeku – likopenu, antioksidansu koji sprečava oštećenja sperme.

Pizza na svakodnevno meniju, međutim, nije nešto što će dobro uticati na sveukupno zdravlje. Ali isto tako, postoje recepti koji ovu, mnogima omiljenu hranu, mogu da učine zdravijom. Tijesto od cijelih žitarica je jedno rješenje. Probajte da iskombinujete takve sastojke i možete da uživate u pelatu.

Dodatak: Hrana koja poboljšava fertilitet

Bijeli luk – sadrži alicin, koji poboljšava prokrvljenost polnih organa i štiti spermu od oštećenja.

Gljive – sadrže selen, antioksidans koji će poboljšati pokretljivost spermatozoida (kao i imunitet).

Brokoli – nizak nivo vitamina A, utiče na fertilitet. Poboljšajte svoje rezerve vitamina A brokolijem.

Špargla – visoka koncentracija vitamina C pojačava količine sperme, poretljivost spermatozoida i štiti ih od oštećenja.

Špinat – sadrži folnu kiselinu koja će oporaviti oštećenu spermu i povećaće ukupni volumen.

Piletina – kvalitet i volumen sperme su bolji, ako unosite ovu hranu bogatu cinkom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DVA DRŽAVLJANA BIH UHAPŠENA U NJEMAČKOJ ZBOG ŠVERCA ORUŽJA

0
Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva državljanina Bosne i Hercegovine (47, 48), inače braću, zbog sumnje da su ilegalno uvozili naoružanje iz zemalja bivše Jugoslavije i preprodavali ga u Njemačkoj, saopćeno je iz kancelarije javnog tužioca u Berlinu.