NE KAČITE NA INSTAGRAM GDJE ŽIVITE I KUDA PUTUJETE, VREBAJU LOPOVI!

Ljubomir Knežević, šef Odsjeka za suzbijanje teških krađa i krađa u PU za grad Beograd, otkriva kako da se građani zaštite od provalnika za vrijeme ljeta, kad se najviše koriste odmori.

Kako navodi, nekada je u Beogradu u prosjeku bilo između četiri i pet provala dnevno, ali se ovaj broj u posljednje vreme prepolovio.

MJERE ZAŠTITE

  • Krađe su smanjene, ne bilježimo porast ovih krivičnih djela zbog pojačanog rada policije na terenu. Ipak, građani bi trebalo da preduzmu određene mjere kako bi se zaštitili. Mi savjetujemo da ugrade sigurnosna vrata i da se obezbjede alarmima, jer to uglavnom otjera provalnike – navodi Knežević i ističe da provalnici uglavnom nisu nasilni.
  • Njihov cilj je da uđu u stan, zadrže se što kraće i odnesu što više mogu. Dešavalo se da u stanu naiđu na psa ili vlasnike koji spavaju, pa se uplaše i odmah pobjegnu, njihov posao je za njih “zanat” i nije im cilj da budu povrijeđeni, dok su razbojnici potpuno drugačiji – kaže sagovornik Kurira.

Knežević navodi da tokom sezone odmora građani moraju da povedu računa da se na dodatne načine zaštite.

  • Provalnici u stanove upadaju prije podne i radnim danima, jer je tada manja vjerovatnoća da će nekoga zateći kod kuće. Kad građani putuju na odmor, mi savjetujemo da ostave ključ pouzdanoj osobi koja će na nekoliko dana doći da upali svetlo, podigne i spusti roletne, pokupi poštu, jer je upravo to ono što provalnici gledaju – kaže i dodaje:
  • Oni uglavnom opserviraju stanove, ali ima i ad hok provala. Kad primijete da se pošta iz sandučeta ne uzima, da su roletne uvijek spuštene, procjenjuju da u stanu nema nikoga, pa tada pokušavaju da uđu.

On ističe da građani nikako ne bi trebalo da na društvenim mrežama objavljuju gdje se u tom momentu nalaze, ali ni gdje žive.

  • Lopovi prate Instagram i Facebook i zbog toga mi apelujemo svake godine da se jednostavno ne objavljuje kad se ode na putovanje. Za sada nismo imali situaciju da je neko tipovao stan preko društvenih mreža, ali smo svjesni da provalnici itekako koriste društvene mreže – objašnjava on.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAPS U VENECIJI: PROTESTI I REDOVI ZBOG NAPLATE ULASKA U GRAD

0
Građani Venecije protestuju zbog odluke gradonačelnika Luigija Brugnara da turistima naplaćuje ulazak u taj grad po pet eura, a koja danas stupa na snagu.