NE MOŽETE MU ODOLJETI: ČAROBNI KOLAČ OD JABUKA ODUŠEVIO LJUBITELJE POSLASTICA

Ovaj kolač bi se trebao zvati “Nevjerna Tonka” jer svi koji su ga pravili prvi put, nisu vjerovali da će uspjeti.

A kako i bi kada se radi o biskvitnom kolaču u kojega ne ide nikakva tekućina. Nema jogurta, mlijeka, jaja, ulja … stvarno ništa! Suhi sastojci i jabuke. To je to!

Osim nevjerovatnog suhog načina pripreme, ovdje se radi i o jednom brzom receptu gdje će vam najviše vremena oduzeti ribanje jabuka. Ako imate električni ribež cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u rernu unutar 5 minuta.

Iako kolač po fotografijama nije ništa posebno privlačan, iskreno vam preporučujemo da mu date šansu i da uživate u ovoj brzoj i sočnoj poslastici s jabukama. Pogotovo ako inače volite okus pite od jabuka.

Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!

Sastojci:

1 čaša/šalica grisa

1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna

1 čaša/šalica šećera

1 prašak za pecivo (12-15 grama)

1 vanilin šećer (10-15 grama)

5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)

po želji cimeta

po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)

Kuharica

Priprema:

U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna (najbolje je da zajedno prosijete brašno i prašak za pecivo), istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.

Dno tepsije nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno tepsije, piše Kuharica.

Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha tepsije (to najčešće budu tri sloja).

Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UZ PETODNEVNI FITNESS IZAZOV USPOSTAVITE ZDRAVU RUTINU VJEŽBANJA

0
Uspostavljanje fitness rutine može predstavljati značajan izazov posebno za one koji tek započinju sa redovnom fizičkom aktivnošću.