Ako kuhamo grah i presolimo ga slučajno, ima nekoliko malih trikova kako da spasimo jelo.
1. Prva varijanta je da nasječete jabuku na komade i da je stavite da se kuha deset minuta zajedno sa grahom. Ona će apsorbovati višak soli i nakon toga je možete izvaditi iz jela.
2. Druga ideja za popravljanje presoljenog graha je da oljuštite i nasječete jedan ili dva krompira na komade i da ih stavite da se kuhaju sa grahom. Nakon deset minuta izvadite krompir i probajte jelo. Grah će biti manje slan i bit će dobar za jelo.
3. U šerpu sa presoljenim grahom možete da stavite i sirovu rižu na 5-10 minuta. Uzmite čistu pamučnu krpu, stavite rižu u nju, pa sve stavite u grah. Kada ste stavili rižu u grah, ostavite ga da se kuha. Nakon 10 minuta izvadite zavežljaj. Riža upija višak soli iz jela.
4. Istu proceduru možete napraviti i sa brašnom umjesto riže.
5. Možete da stavite i krišku prepečenog hljeba grah. To će također smanjiti slanost graha, jer će hljeb apsorbovati grah.
6. U grah sa malo više soli možete da dodate paradajz ili paradajz pire. Efekat će biti smanjenje slanoće graha. Paradajz idealno ide uz grah i možete biti mirni što se tiče ukusa graha. Ovim postupkom ćete samo regulisati količinu soli u jelu.