NE ODGAĐAJTE ODLAZAK U WC, LIJEČNIK OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE TO NEZDRAVO

Većina nas tako tačno zna kada je vrijeme za kaficu, kada za ručak, kada se tuširamo, ali i kada je vrijeme za odlazak na WC.

No za razliku od prethodnih navika koje bez posljedica možemo odgoditi, preskakanje nužde može ostaviti posljedice.

Odlazak na WC je prirodni proces čišćenja organizma i upravo zbog toga ga nikako ne bi smjeli odgađati. To se posebno odnosi na obavljanje velike nužde.

Kada je najbolje vrijeme za obavljanje velike nužde?

Za većinu ljudi, najbolje i najzdravije vrijeme za odlazak na zahod je ujutro. Naime, tokom noći naš probavni sistem razgrađuje hranu koju smo pojeli tokom prijašnjeg dana, a koja je ujutro, kada se probudimo, spremna na izlazak iz našeg tijela.

Pixabay

Koliko puta sedmično bi trebali obaviti veliku nuždu?

Odlazak na zahod jednima je normalna i rutinska stvar, dok drugima predstavlja problem.

Iako je jutarnje pražnjenje crijeva najzdravije za organizam, oni koji to ne rade ne moraju biti zabrinuti.

Primarijus dr. Marino Kvarantan specijalist internist objašnjava kako se uobičajenim smatra obavljanje velike nužde jednom ili nekoliko puta dnevno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U BAVARSKOJ UHAPŠENA DVA RUSKA ŠPIJUNA

0
Savezni tužioci uhapsili su u četvrtak dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna u Bavarskoj zbog sumnje da su špijunirali i planirali napade na vojne ciljeve kako bi se potkopala podrška Ukrajini, prenosi danas Euractiv.