NE SLAŽU IM SE UZ UNIFORMU: ITALIJANSKA POLICIJA JEDNOGLASNO ODBILA NOSITI ROZE MASKE

Italijanska policija je odbila da uz uniformu nosi ružičaste zaštitne maske i odmah je nastala polemika u javnosti.

Kada su policajcima u nekoliko italijanskih gradova, poput Venecije, Bolonje, Varezea, Pavije, Sirakuze, dodijeljenje ružičaste FFP2 maske, razbuktala se polemika u medijima i na društvenim mrežama.

Nezavisni sindikat Policije SAP, uputio je pismo šefu policije Lambertu Ganiniju u kojem su naveli da nije prikladno da se uz policijsku uniformu nose roze maske, dodavši da se ne radi o seksizmu već o dekoru, te da bi isto reagovali i na ljubičaste ili zelene maske.

  • Smatramo da su prikladnije crne, bijele, teget ili plave maske – naveli su sindakati u pismu, dodajući da su te boje mnogo više u skladu sa policijskom uniformom.

Sindikat, također, podvlači da su pravila vezana za uniformu jasno regulisana i da je potrebno iskazati poštovanje prema policiji kao instituciji.

Mediji nisu blagonaklono reagovali na odbijanje policajaca da nose roze maske optužujući ih, u skladu sa obaveznom političkom koreknošću, da je to seksistički čin i znači da i dalje važe zastarjele stvari poput: roze je za djevojčice, a plavo je za dejčake.

  • Ukoliko muškarac u uniformi nosi roze, on nije pravi muškarac, možda će biti osumnjičen da je gej i da mu nedostaje muškosti pa na taj način gubi na povjerenju i poštovanju? – pitaju se mediji u Italiji.

Mediji ističu i da u mailovima više nije dozvoljeno koristiti fraze “Dragi naši2 ili “Drage naše”, već “Drag* naš*” kako se niko ne bi osjetio zapostavljenim ili isključenim.

I u Italiji se insistira na tome da se kod zanimanja poštuje rodna ravnopravnost i da budu u ženskom rodu.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UPRKOS IZRAELSKIM OGRANIČENJIMA: OKO 125.000 PALESTINACA KLANJALO DŽUMA-NAMAZ U AL-AKSI

0
Oko 125.000 palestinskih vjernika u petak je klanjalo treći džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, mjesecu posta, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) uprkos izraelskim ograničenjima.