NE ZNATE GDJE BI NA LJETOVANJE? OVO JE OAZA RAJSKOG ODMORA I AVANTURE

Nekada malo ribarsko selo smješteno na Crvenom moru, Hurgada se munjevitom brzinom pretvorila u najposjećenije turističko odredište u Egiptu.

Sa više od 100 hotela duž kilometarskih plaža, smatra se kolijevkom turizma na zapadnoj obali. Ova egzotična destinacija popularnost duguje nevjerovatno pristupačnom luksuzu, rajskim plažama sa svilenkastim pjeskom i moru tirkizne boje. I, uz sve to, uživanje je zagarantovano čak i onda kada je u mnogim drugim dijelovima svijeta zima. Pravi odgovor na pitanje „Kada ići u Hurgadu?“.

Egipat je istinska oaza u pješčanom prostranstvu pustinje Sahara. I danas se prepričava da je njegovom magijom bio opijen i najslavniji rimski vojskovođa Cezar koji dugo nije želio da se vrati u Rim nakon posjete zemlji faraona, piramida i Kleopatre. Po svemu sudeći, nije ga zavela samo intrigantna egipatska kraljica i posljednji faraon drevne civilizacije, nego i magija zemlje kojom je vladala.

Iako najveći broj onih koji dolaze rijetko napušta svoj hotelski kompleks i uglavnom uživa na divnim pješčanim plažama prava šteta bi bila da se ne upustite u malo avanture i istraživanja.

Kako ističu u beogradskoj turističkoj agenciji Dream Land travel, pored plaža, Hurgada nudi neka od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu. Ljubitelji ronjenja iz svih dijelova svijeta ovamo hrle da bi istražili raznobojne koralne grebene i fenomenalan morski svijet.

Ostrvo Giftun

Zahvaljujući fascinantnoj raznolikosti tropskih vrsta riba i korala, susret sa podvodnim svijetom jedna je od najvećih atrakcija u Hurgadi.

EGYPT-HURGHADA-SAND SCULPTURES (210704) — HURGHADA (EGYPT), July 4, 2021 (Xinhua) — A tourist takes photos of a sand sculpture at the Sand City in Hurghada, Red Sea province, Egypt, on July 4, 2021. (Xinhua/Ahmed Gomaa) Ahmed Gomaa Photo: XINHUA/PIXSELL

Najprimamljiviji lokaliteti za znatiželjne ronioce su ostrva Giftun – veliki i mali i Šarm El Naga. Do Giftuna se stiže brodom, a lako dostupni koralni grebeni koji okružuju njihove obale izvrstan su primjer ljepota Crvenog mora. Izleti na ostrvo Giftun razlikuju se u zavisnosti od toga koju stranu posjetite: neki vode do plaže Mahmija, dok drugi posjećuju zalive Paradise Bay i Orange Bay. S druge strane, Šarm El Naga je odlična opcija za one koji nisu za ekskurziju brodom, i žele da sami kroje tempo i uživanje u izletu. Do ovog koralnog grebena može se doći kopnom, udaljenom oko 40 kilometara od Hurgade.

Bez obzira da li ćete se po prvi put oprobati u ronjenju ili ste iskusni ronilac, istraživanje potonulih brodova nadomak afričke obale nudi sjajnu i posve jedinstvenu zabavu. Najpoznatije nalazište dobro očuvanih olupina zvane Abu Nuhas uključuju četiri dobro poznate ostatke brodova Giannis D, Carnatic, Chrisoula K i Kimon M. Prilikom ovih spektakularnih zarona očekujte užitak i u obilju raznolikog morskog svijeta i ribama kakve do sada vjerovatno nikada niste uživo vidjeli.

  • Ako ste već u Hurgadi, odvažite se na putovanje do Kaira. Ne pruža se, na kraju krajeva, često prilika za susret sa Keopsovom piramidom u Gizi, jednim od famoznih 7 svjetskih čuda, najstarijim i jedinim do danas očuvanim. Tamo vas čeka i zagonetna Sfinga dok vas u samom gradu čeka i najveća zbirka staroegipatske umjetnosti, uključujući i blago iz Tutankamonove grobnice koje se nalazi u Egipatskom muzeju.

Od safari pohoda po obližnjim pustinjskim dinama, u džipu ili na kvad motorima, možete dobiti klasičnu adrenalinsku groznicu, u dnevnoj ili noćnoj varijanti.

Na nekih 25 km od Hurgade leži El Gouna, gradić poznat kao egipatska Venecija, izgrađen na vodi i ispresjecan mnoštvom morskih kanala, ovaj ambijent neodoljivo podsjeća na čuvenu italijansku ljepoticu La Serenissimu.

Za one manje aktivne, krajnje impresivno i nezaboravno je ukrcavanje na Sinbad podmornicu koja vas vodi u obilazak ljepota Crvenog mora iz riblje perspektive! Ova magična jednosatna plovidba kroz morske dubine nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Konačno, Veliki akvarijum u Hurgadi nudi pogled kroz prozor u bogati svijet Crvenog mora. On je dom u kojem živi preko 1200 morskih bića i oko 100 vrsta kojima obiluje podvodni svijet, a posebno je atraktivan za porodice s djecom.

  • Ono pravo, autentično lice Egipta upoznaćete tumaranjem po El Daharu, najstarijoj četvrti Hurgade sa živopisnim kućama od ilovače i bazarima. Sve ovo preporučuje osoblje agencije Dream Land koje pored dugogodišnjeg staža u turizmu krasi i posvećenost putnicima koji se odluče za aranžman u njihovoj organizaciji.

A, u slučaju da odlučite da se u Hurgadu ovog ljeta zaputite u njihovom aranžmanu, uz tačne i pravovremene informacije, i jedinstvenu cijenu usluge, dobićete i mogućnost plaćanja na rate, čekovima ili kreditnim karticama a posljednjih godina i putem PayPal-a ili karticama preko website-a. Na taj način Dream Land je postala jedina turistička agencija u Srbiji koja je omogućila ovakvu vrstu plaćanja. Važno je reći još i to da agencija nudi i takozvano COVID 19 osiguranje koje podrazumjeva dodatno zdravstveno osiguranje na standardno putno osiguranje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MUŠKARAC METALNOM ŠIPKOM PRETUKAO ŽENU KOJA MU JE SKIDALA CRNU MAGIJU

0
Na prijedlog Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu (Srbija) sud je Z. L. (36), odredio pritvor do 30 dana, zbog sumnje da je metalnom šipkom pretukao 57-godišnju ženu, koja mu je pružala usluge otklanjanja crne magije.